Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Rekonstrukce bývalé knihovny v Písku je téměř u konce, městská policie v ní začne fungovat od září

Rekonstrukce historické budovy na Alšově náměstí, kde dříve sídlila knihovna, je téměr hotová. Nové prostory využije městská policie, která se již začíná stěhovat. Rekonstrukce začala loni v květnu a stát bude 39 milionů korun.

Rozsáhlá přestavba bývalé knihovny na Alšově náměstí v Písku se chýlí ke konci. V současnosti dělníci dokončují práce v interiéru a městská policie, která zde bude sídlit, se sem pomalu začíná stěhovat.

„Počítáme s tím, že v nových prostorách budeme plně fungovat v září. Nyní stěhujeme nový nábytek a v srpnu budeme přesouvat technologie a některé vybavení ze služebny v Komenského ulici,“ řekl velitel Městské policie Písek Martin Macháček.

Rekonstrukce bývalé knihovny začala loni v květnu a stát bude 39 milionů korun bez daně. „Většina nákladů je spojena se samotnou rekonstrukcí objektu, který byl už v nevyhovujícím stavu. Naposledy byl totiž opravován v sedmdesátých letech minulého století pro potřeby okresní knihovny, od té doby dům procházel jen nezbytnou údržbou. Rekonstrukce, kromě opravy střechy a fasády či výměny inženýrských sítí, zahrnuje i sanaci domu proti vlhkosti,“ doplnil starosta Písku Michal Čapek (ANO).

Městská policie sídlí od svého vzniku před více než 30 lety v domě v Komenského ulici. I přes úpravy v letech 2006 a 2007 budova současným potřebám strážníků nestačí. Městská policie má více strážníků než v době svých začátků a také její prostory musí vyhovovat stále přísnějším předpisům, ty se týkají například prostor na uskladnění zbraní.

„V budově v Komenského ulici nemáme například ani místnost pro dočasný záchyt podezřelých osob nebo místnost pro asistenty prevence kriminality. Potřebujeme také klimatizovanou místnost pro server městského kamerového systému nebo sklad technického materiálu. To všechno se přestěhováním do budovy bývalé knihovny změní,“ poznamenal Macháček.

Měšťanský dům s empírovou fasádou byl postaven na základech raně gotického domu na přelomu 18. a 19. století. Objekt má cenné interiéry včetně konstrukcí a prvků, kterými jsou klenby, portály a schodiště. Má empírové průčelí s bosáží, štukovými prvky a atikový štít. Všechny historické prvky zůstanou v budově zachovány, ať už to jsou třeba kamenné portály, klenby nebo starý trám v jedné z místností.

Ve výběrovém řízení na přestavbu uspěla firma Kočí, která nabídla nejnižší cenu. Rekonstrukce zahrnovala výměnu střešní krytiny, opravu krovu, sanaci proti vlhkosti či výměnu oken. Uvnitř se měnily inženýrské sítě a částečně se upravila dispozice, aby prostory vyhovovaly potřebám strážníků. „Zakázku se podařilo vysoutěžit o zhruba 3,5 milionu korun levněji, než se předpokládalo,“ dopolnil starosta.


 

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky Písek, bývalá knihovna, městská policie, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce bývalé knihovny v Písku je téměř u konce, městská policie v ní začne fungovat od září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.