Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Město chce postavit novou lávku pro pěší a cyklisty přes Vltavu. Vypsalo architektonickou soutěž

Levý a pravý břeh Vltavy by měla spojit nová lávka. Město ji chce postavit u sportovního areálu SKP, odkud má vést k výstavišti. Určena bude pro pěší a cyklisty. Vedení radnice nyní vypsalo projekt na architektonickou soutěž. Stavba by mohla začít v roce 2026.

Nová lávka má lidem umožnit snadnější přesun mezi levým a pravým břehem Vltavy. Ten nyní spojuje pět lávek pro pěší a cyklisty a tři mosty. „Součástí celého záměru je ale především to, že chceme s ministerstvem (zemědělství) jednat o tom, aby areál výstaviště byl celoročně volně průchozí. Díky tomu by se lidé ze čtvrti Čtyři Dvory snadněji dostali k Vltavě a po nové lávce i na druhou stranu řeky," uvedl náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS). 

Vedení města nyní vypsalo architektonickou soutěž, která by měla nastínit podobu celého projektu. Jeho výstavba by mohla začít v roce 2026. Lávka má vyrůst mezi výstavištěm a areálem SKP, kde letos začne také stavba Slunečního ostrova. „Lávka bude sloužit lidem, kteří se každý den potřebují dostat přes Vltavu do zaměstnání nebo za jinými aktivitami," uvedl Bureš.

Město by chtělo areál českobudějovického výstaviště volně průchozí po celý rok. Nyní tudy lze procházet mimo pořádání akcí jen hlavní  branou, zbytek areálu je oplocený. „Pokud by bylo výstaviště průchozí celoročně, měla by nová lávka velké využití a opodstatnění. Samozřejmě by areál byl uzavřený v době, kdy se tam konají různé akce," dodal náměstek. 

V Českých Budějovicích má vzniknout národní hala pro míčové sporty

Přímo před vchodem do českobudějovického výstaviště má vzniknout nová národní hala pro míčové sporty. Nabídne kapacitu přibližně pět tisíc diváků a její výstavba bude souviset s rozsáhlejší proměnou celého území. Dnes o tom informovali zástupci...

Do budoucna by se měla proměnit celá lokalita kolem výstaviště. Před hlavním vchodem má vyrůst národní hala pro míčové sporty, vedle ní pak parkovací domy Hned u plánované haly by se podle návrhu měl proměnit také vchod do areálu Výstaviště České Budějovice. Vzniknou tam parkovací domy a hotely, které budou sloužit právě pro návštěvníky národní haly.

Na halu vypíše architektonickou soutěž kraj. Ten bude spolu s městem České Budějovice investorem multifunkční sportovní haly, výstaviště by mělo zaplatit parkovací domy. Město a kraj pak počítají s tím, že také požádají o peníze z Národní sportovní agentury. Výstaviště také plánuje lávku přes Vltavu se sjezdy ze silnice mezi pavilony T a Z, dále hotel a levnější druhy ubytování. Pozemky pro hotel zřejmě dlouhodobě pronajme, jde o část areálu u obchodního centra Tesco.


 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky České Budějovice, město, lávka, pěší, cyklisté, stavba, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce postavit novou lávku pro pěší a cyklisty přes Vltavu. Vypsalo architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.