Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Restaurátoři obnovují sousoší na bývalých kasárnách, znázorňuje původní znak Českých Budějovic

Restaurátoři pracují na obnově sousoší na budově bývalých kasáren v Českých Budějovicích. Představuje jedno z posledních ztvárnění původního znaku města. Odborné práce vede akademická sochařka Nina Jindřichová. Celkový rozpočet obnovy činí 448 tisíc korun.

Významný umělecký kousek, umístěný na atice budovy bývalých dělostřeleckých kasáren na Pražské třídě v Českých Budějovicích představuje původní znak Královského města České Budějovice, který drží dva rytíři v brnění, obklopený motivy kanónů a dělových koulí. Sousoší vzniklo na konci 19. století a vliv času a povětrnostních podmínek ho za ty roky výrazně poškodil.

„Za 130 let se na uměleckém díle z pískovce výrazně podepsal zub času a vlivem povětrnostních podmínek se začalo rozpadat, dokonce muselo být zajištěno ochrannou sítí. Proto jsem velmi přivítal, že se provozovatel areálu rozhodl pro restaurování celé skulptury. Pokud by se nám nepodařilo tohle sousoší zachránit, tak by to byla nenapravitelná škoda," uvedl náměstek primátorky pro památkovou péči Tomáš Bouzek.

V kasárnách začala stavba justičního areálu. Hotovo bude v roce 2026

V Českých Budějovicích dnes slavnostně začala stavba justičního areálu v bývalých kasárnách Jana Žižky. Moderní komplex by se měl po dokončení, v listopadu 2026, stát sídlem okresního soudu a státního zastupitelství. Výstavba bude stát necelých...

Záměr rekonstrukce tohoto historického díla z roku 1895 byl podpořen i městským rozpočtem. „Jde, mimo jiné, o jedno z posledních ztvárnění znaku města, který Budějovice používaly v letech 1648 až 1932. Mám samozřejmě velkou radost, že záměr rekonstrukce této památky našel podporu v městském rozpočtu," dodal Bouzek.

Odborných restaurátorských prací se ujala akademická sochařka Nina Jindřichová. Sousoší je velmi rozměrné, jeho délka činí čtyři metry a výška 2,5 metru. Přesná a náročná práce na restaurování tohoto díla je proto v rukou zkušené odbornice.

Jako hasič mám odslouženo více než 30 let a v bývalých kasárnách jsem strávil velkou část svého života. Velmi proto oceňuji přístup vedení Hasičského záchranného sboru, které se zasloužilo o záchranu téhle památky, která k Budějovicím prostě patří," řekl náměstek primátorky Lubomír Bureš, který je také emeritním ředitelem Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Celkový rozpočet na rekonstrukci sousoší činí 448 000 korun, z toho město přispělo částkou 250 000 korun. Práce mají být dokončeny v říjnu tohoto roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky rekonstrukce, restaurátoři, socha, znak, město, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátoři obnovují sousoší na bývalých kasárnách, znázorňuje původní znak Českých Budějovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.