Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Kvalita vody v jižních Čechách se zhoršila, koupání může představovat zdravotní riziko

V minulém týdnu sice hygienici odvolali dočasný zákaz koupání u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku, situace pro koupání tam však stále není ideální. Zhoršenou kvalitu vody pak jihočeští hygienici registrují na všech zkoumaných koupalištích. Rekreanti by se tak po koupání nikdy neměli zapomenout osprchovat. Špatná voda představuje největší riziko pro děti, těhotné ženy a alergiky.

Poslední rozbory vody, které jihočeští hygienici z Krajské hygienické stanice (KHS) odebrali, ukazují na všeobecné zhoršení kvality vody. Prakticky ve všech sledovaných koupacích oblastech jsou překročeny hodnoty pro ukazatele sinice. Na Orlíku u Radavy pak byla letos poprvé výrazně překročena též hodnota dalších zdraví škodlivých bakterií.

„Voda na Radavě je proto hodnocena stupněm čtyři na pětistupňové škále a je dle aktuálního rozboru nevhodná ke koupání. Neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Stupněm čtyři hodnotíme i kvalitu vody u veřejného tábořiště Podolsko, kde jsou překročeny hodnoty sinice, vodního květu a chlorofylu-a,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

K výraznému zhoršení vody došlo i v místech, která byla na začátku sezony pro koupání zcela bezpečná. Stupněm tři je tak nyní hodnocena voda v rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský rybník.

„Na Staňkovském rybníku jsou překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice a chlorofylu-a, na Hejtmanu je k tomu ještě i snížená průhlednost. V obou rybnících je tedy zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání proto doporučujeme osprchovat se čistou vodou,“ popsala Kotrbová.

Trojkou jsou hodnoceny i všechny tři sledované koupací oblasti na Lipně. Pro pláž v Černé v Pošumaví a Lipně nad Vltavou platí, že je zde zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Dle aktuálního rozboru je v obou oblastech překročena limitní hodnota ukazatele sinice a chlorofylu-a.

Jediným místem hodnoceným jako vhodným pro koupání je tak nyní pouze pláž v Horní Plané. „S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda se zhoršenou jakostí, tedy voda, u níž je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při koupání,“ dodala Kotrbová.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky koupání, kvalita vody, orlík, lipno, hejtman, zdraví, léto, rekreace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v jižních Čechách se zhoršila, koupání může představovat zdravotní riziko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.