Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

FOTO: Zoo Hluboká vypustila do volné přírody dalších 95 syslů, domov našli na Strakonicku a v Českém středohoří

Zoo Hluboká pomáhá s návratem kriticky ohroženého sysla obecného zpět do volné přírody. Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR vypustila téměř stovku syslů do dvou lokalit na Strakonicku a v Českém středohoří.

Hlubocká zoo vypustila v červenci do volné přírody 95 syslů. Zvířata pocházela z několika evropských zoologických zahrad, včetně Zoo Hluboká, Zoo Na Hrádečku, švédské Zoo Nordensk Ark, německých zoo Opel a Norimberk, a také ze Zoo Bern ve Švýcarsku.

První vypouštěcí akce se konala na Odolickém vrchu v Českém středohoří. „Jedná se o lokalitu, kde se sysli dříve vyskytovali, a víme, že jsou zde pro ně stále vhodné podmínky,“ říká Lenka Čolobentičová, koordinátorka záchranného programu sysla obecného z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Druhé místo, kde byli sysli vypouštěni, bylo strakonické letiště, což je jediná syslí lokalita v jižních Čechách.

Zoo Hluboká a další partneři se snaží posilovat populace sysla obecného ve volné přírodě již devět let. „Za tuto dobu odešlo z našeho chovu do volné přírody více než 300 jedinců sysla obecného,“ říká zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková. V České republice je tento hlodavec kriticky ohrožený, zejména kvůli radikálním změnám v zemědělství, které zničily jeho přirozené prostředí. Zemědělci ho také masivně hubili kvůli škodám na úrodě.

Záchranný program sysla obecného funguje v České republice od roku 2008. Od té doby se podařilo zvýšit počty syslů z necelých 3000 na přibližně 6000 jedinců.

Ochrácni nevypouštějí sysli rovnou do volného prostoru. Připravují pro ně malé ohrádky s potravou, senem na vycpání nor a úkryty před nepříznivým počasím. Někdy je pouštějí přímo do předem připravených nor, které na několik dní ucpou plastovou lahví s vodou. Díky tomu si sysel na nový domov zvykne a může se kdykoli podhrabat jinam a budovat vlastní nory.

Sysel obecný v české krajině stále bojuje o přežití, i když už ho dnes nikdo cíleně nehubí. Ideální biotopy, krátkostébelné stepní lokality, stále ubývají a kolonie jsou od sebe často vzdálené. Ochránci přírody se proto snaží propojovat jednotlivé kolonie do takzvané metapopulací, aby mezi nimi mohli sysli snadno migrovat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hluboká

Štítky Zoo, Hluboká nad Vltavou, sysel, záchrana, Strakonice, České středohoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zoo Hluboká vypustila do volné přírody dalších 95 syslů, domov našli na Strakonicku a v Českém středohoří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.