Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Návštěvníci Šumavy mohou vyrazit na novou zážitkovou trasu. Projdou mýtinou, lesem i přes brod

Měří sice jen necelý kilometr, nabízí ale velkou dávku zážitků a rozmanité prostředí. Řeč je o nové turistické trase v Národním parku Šumava. Cesta spojuje obec Srní s Návštěvnickým centrem, kde lidé s oblibou pozorují vlky. Stezka nevede po silnici, turisté se naopak vydají do hustého lesa, projdou mýtinou a překonají brod.

„Dosud se muselo chodit po hlavní silnici, teď nová trasa nabízí kratší, bezpečnější a zajímavější cestu ze Srní až k Návštěvnickému centru. Nová trasa se dá skutečně označit jako zážitková, protože se jedná o vyšlapanou pěšinu lesem, s minimem technických prvků, jako je dřevěný mostek přes potok nebo krátké lávky přes nejmokřejší místa na trase,“ říká autorka nové trasy Jana Slonková ze Správy NP Šumava.

Přesto, že se pracovníci Správy NP Šumava snažili trasu zabezpečit a minimalizovat možná rizika, je nutné, aby zde návštěvníci dbali zvýšené pozornosti a opatrnosti. Jelikož se prochází lesním porostem, hrozí zde pád souší, stromů nebo jejich částí.

Zajímavostí na této trase je obrovská rozmanitost lesa, kterou lidé zažijí. „Na necelých kilometru se nacházejí snad všechny druhy managementů, které se na Šumavě provádějí. Projdou si částí lesa, kde se zasahuje proti kůrovci klasickou těžbou, avšak se zde ponechávají až tři metry vysoké pahýly. Uvidí pokácené stromy, které byly následně odkorněny a ponechány v porostu. Projdou kolem obrovských smrků, stejně jako okolo míst, kde na malé ploše samovolně rostou desítky nebo stovky malých smrčků. Nechybí zde ani tlející dřevo v podobě například vývratů nebo zlomů. Zážitkem bude pro mnohé překonání potoka bez lávky nebo výhledy na typickou šumavskou louku,“ prozradil mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Nástupními místy ve směru ze Srní jsou vstupy na stávající Mravenčí stezku. Jeden vstup je z parkoviště u benzinky. Od zastávky autobusu lidé najdou bez problémů ukazatele ke druhému vstupu za hotelem. Z Mravenčí stezky lidé sejdou podle dřevěných ukazatelů a žlutých značek na Vlčí stezku přes Hrádecký potok a dále pak do lesa směrem k návštěvnickému centru.

Nová trasa bude do konce roku zatím fungovat ve zkušebním režimu. To znamená, že v průběhu sezony budou správci parku vyhodnocovat její stav, především stav povrchu. Podle potřeby trasu dovybaví poválkovými chodníky. Zvládnou ji projít dospělí i malé děti. Není však vhodná pro kočárky ani vozíčkáře.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák, NP Šumava

Štítky NP Šumava, národní park, turistická trasa, zážitková trasa, Srní, Návštěvnické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Šumavy mohou vyrazit na novou zážitkovou trasu. Projdou mýtinou, lesem i přes brod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.