Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Město řeší, jak využít prázdné lokality v centru. V Žižkova kasárna by mohly vzniknout byty

Jak využít lokality v centru města, které jsou dlouhodobě opuštěné a chátrají bylo předmětem workshopu Bydlení 24, který v těchto dnech uspořádalo vedení Českých Budějovic. Jde například o Žižkova kasárna, kde by mohly podle architektů vzniknout nové byty a kanceláře.

V opuštěném areálu Žižkova kasárna vedle autobusového a vlakového nádraží začalo před několika měsíci ministerstvo spravedlnosti stavět justiční palác. Moderní komplex by se měl po dokončení, v listopadu 2026, stát sídlem okresního soudu a státního zastupitelství. Výstavba bude stát necelých 570 milionů korun.

V kasárnách začala stavba justičního areálu. Hotovo bude v roce 2026

V Českých Budějovicích dnes slavnostně začala stavba justičního areálu v bývalých kasárnách Jana Žižky. Moderní komplex by se měl po dokončení, v listopadu 2026, stát sídlem okresního soudu a státního zastupitelství. Výstavba bude stát necelých 570...

Do budoucna by se ale mohl proměnit i zbytek areálu, který vlastní město. To na workshopu Bydlení 24, který probíhal v těchto dnech, řešilo, jak lokality podobné Žižkova kasárny využít. „České Budějovice mají ve svém centru řadu míst, která jsou dlouhodobě zanedbaná. Jedná se o poloprůmyslové zóny a někdy až squaty, kolem nichž roky chodíme a nic se s nimi neděje. Bohužel minulé politické reprezentace často prezentovaly podle mě nereálné ekonomické nápady, co s nimi dělat, což se týkalo i Žižkových kasáren," uvedl českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Workshopu se účastnily tři vybrané architektonické kanceláře, které k problematice přistupovaly třemi různými přístupy. „Jeden směr je municipální, druhý rize soukromý směr jak u nás, tak i ve světě, a třetí je pak zahraniční. Chtěli jsme vědět, jak na problematiku nahlížejí jednotlivé kanceláře, jak by se takový projekt dal řešit. Žižkova kasárna jsou pro nás testovací spot. Je to místo, které je zainvestované, má infrastrukturu, jezdí kolem MHD, ale je opuštěné," popsal architekt Martin Krupauer z Atelieru 8000.

Minulé vedení radnice přitom zvažovalo, že by Žižkova kasárna využilo a přesunulo tam část magistrátu. Podle Kuby však má místo mnohem větší potenciál. „Jedna vize je třeba domluvit se s privátním sektorem, který by tam vybudoval kanceláře a také byty, z nichž by si část nechalo město. V každé evropské metropoli by taková lokalita byla podobně využita," komentoval Kuba na tiskové konferenci.

Kromě kasárna by se daly proměnit i další lokality ve městě, kde například sídlí velké firmy, kterým už by nemusely prostory a zastaralé areály vyhovovat. „To je ale potom otázka jednání, zda by se ty firmy třeba byly ochotny s městem nebo krajem dohodnout na výměně pozemků. Podle mě by například zajímavé prostory pro firmy mohly být třeba u letiště, kde vidím také velký potenciál," dodal Kuba. V centru města nyní mají svůj provoz velké firmy jako Viscofan nebo Koh-i-noor.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky bydlení, žižkova kasárna, Bydlení 24, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město řeší, jak využít prázdné lokality v centru. V Žižkova kasárna by mohly vzniknout byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.