Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Na rybníku Řežabinec začal 48. odchyt a kroužkování ptáků, přijít může veřejnost

Na rybníku Řežabinec na Písecku ode dneška pokračuje dlouhodobý výzkumný projekt s kroužkováním ptáků. Odchyt potrvá do 6. srpna. Akce Acrocephalus se v národní přírodní památce Řežabinec u Ražic koná 48. rokem. Odborníci tam zvou veřejnost. Cílem je dlouhodobé monitorování stavu populace ptáků v této ornitologicky významné lokalitě, a také propagace ochrany přírody a ptactva.

Deštivé počasí dnešní odchyt nepřekazilo. Dost pršelo v noci, ale dopoledne byly jen kratší přepršky. „Vždycky jsme jenom vybrali ptáky, aby nemokli v sítích, ale nestahovali jsme je," uvedl zoolog Prácheňského muzea Jiří Šebestian.

Akci pořádá přírodovědné oddělení Prácheňského muzea v Písku od roku 1977. Za tu dobu tam bylo okroužkováno přes 41.300 ptáků ze 113 ptačích druhů. Každý odchycený pták je podrobně popsaný a posouzený, včetně kondice, tukových zásob, pohlaví, věku či stupně pelichání. Dostane lehký kovový kroužek s unikátním kódem složeným z číslic a písmen.

Odchyt se provádí na 13 stanovištích, na nichž je nataženo celkem 222 metrů nárazových sítí. V prvních dnešních hodinách uvízly v sítích desítky ptáků, například rákosníci obecní, rákosníci zpěvní, sýkorky a strnadi. Byla tam i cvrčilka slavíková a dva rákosníci velcí. „Obojí jsou ptáci, kteří jen tak na každém rybníce nejsou," uvedl zoolog.

„Z kroužkování ptáků se dá dovědět spousta věcí, když to děláte systematicky pořád stejně 48 let," řekl Šebestian. Ornitologové se sice znovu dostanou jen k malému podílu osazených kroužků, ale jinou možnost monitoringu u malých ptáků zatím nemají.

„Vysílačky, které dáváme na větší ptáky, nejdou dát na tyto malé pěvce. Máme tam kritérium, abychom toho ptáka zatížili nejvýše třemi promile jeho váhy, aby ho to neobtěžovalo," uvedl zoolog. Lidem to přibližuje tak, že tři promile jejich váhy představuje mobilní telefon, který mají běžně u sebe. Vysílačka s tak malými baterkami, aby ji bylo možné dát pěvci jako je třeba pěnice, která váží 12 či 15 gramů, zatím není. „Tam nezbývá než kroužkování," konstatoval.

Takto dlouhodobý výzkumný projekt je podle muzea ojedinělý v Evropě i ve světě. Slouží i k výcviku mladých adeptů kroužkování a budoucích biologů. „Většina dnešních profesionálních jihočeských ornitologů kdysi začínala Akcí Acrocephalus a řada z nich se k nám dosud vrací," uvedl Šebestian a dodal, že i on patří mezi ty, kteří na této akci v mládí začínali. Výzkum v lokalitě Řežabinec vede od roku 2002, kdy ho převzal od Karla Pecla.

Odchytu se zájemci mohou účastnit denně od 7:00 do 19:00. Nejvíc zachycených ptáků je k vidění hned po ránu. Popis cesty k ornitologickému táboru je na webu muzea.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prácheňské muzeum

Štítky ČR, příroda, ptáci, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rybníku Řežabinec začal 48. odchyt a kroužkování ptáků, přijít může veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.