Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Kvalita vody v Jordánu se zhoršila, lidé by se po vodní rekreaci měli raději osprchovat

V Táboře již podruhé za červenec změřili kvalitu vody v nádrži Jordán. Oproti minulému měření ze začátku července voda vykazuje významně horší kvalitu i průhlednost. Rekreanti by se tak měli ze zdravotních důvodů po koupání v nádrži raději osprchovat.

„Dne 30. července byl proveden druhý červencový odběr vzorků pro hodnocení kvality vody v nádrži Jordán. Průhlednost vody v dolní a střední části nádrže se v době odběru pohybovala kolem jednoho metru. Oproti předchozímu odběru tedy došlo k významnějšímu snížení průhlednosti, a to zejména v oblasti u hráze. Důvodem je znatelný nárůst biomasy řas a planktonních sinic,“ uvedl za Povodí Vltavy Jan Potužák.

Množství sinic v nádrži nyní odpovídá stupni 3, přičemž stupeň 1 znamená žádný výskyt a stupeň 5 masový výskyt. Voda v Jordánu tak nyní vykazuje zhoršenou kvalitu pro rekreaci koupáním, a je tedy vhodné se po koupání osprchovat čistou vodou.

„V přítokové části dosahuje průhlednost vody 0,6 metrů. Množství planktonních sinic zde odpovídá stupni 4, kdy je již patrné hromadění sinic v hladinové vrstvě a vytváření takzvaného vodního květu,“ doplnil Potužák.

V době odběru se teplota vody u hladiny pohybovala kolem 23–24 stupňů Celsia. Nádrž si udržuje setrvalou teplotní i kyslíkovou stratifikaci. „Teplota vody znatelně klesá od hloubky čtyř metrů. Koncentrace kyslíku jsou prakticky nulové od hloubky pěti metrů. V nejhlubší části nádrže, v hloubce od 11 metrů, se udržuje zóna výrazně zhoršené kvality vody,“ sdělil Potužák s tím, že následující odběr je naplánovaný na 13. srpna.

Při minulém měření byla průhlednost vody v dolní a střední části nádrže v rozmezí mezi 1,2–1,5 metru. I tehdy to ve srovnání s předchozím odběrem znamenalo významný nárůst biomasy řas a sinic. V přítokové části nádrže dosahovala průhlednost hodnoty 0,8 metru. V době odběru se teplota vody u hladiny pohybovala kolem 25–26 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením města Tábor

Štítky tábor, Jordán, vodní nádrž, kvalita vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v Jordánu se zhoršila, lidé by se po vodní rekreaci měli raději osprchovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.