Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

FOTO: Fasádu budějovického nádraží rozzáří 190 světel

Novou podobu zrekonstruovaného vlakového nádraží si cestující i kolemjdoucí v Českých Budějovicích užívají již od února tohoto roku. Přestože se nákladná rekonstrukce této novorenesanční památky neobešla bez četných komplikací, výsledná podoba nádraží se setkala s nadšeným přijetím. Nyní se na stavbě uskutečnila zkouška nočního osvětlení. Kolemjdoucí si tak budou moci brzy užívat pohled na historickou budovu i v nočních hodinách.

Rekonstrukce novorenesanční památky z roku 1908 trvala téměř čtyři roky a vyšla na miliardu korun. Pro veřejnost se budova otevřela v pondělí 5. února 2024. Na budově je umístěno také 190 světel, která mají osvětlovat její fasádu ve večerních hodinách. Jejich provoz byl ozkoušen v minulém týdnu a o plnohodnotném spuštění by měla brzy rozhodnout Správa železnic.

„K fotografiím ze zkoušky nasvícení výpravní budovy v Českých Budějovicích asi není možné nic napsat, protože krása povstalá z popela popisuje sebe lépe než jakékoliv slovo. Mám velkou radost, protože to nebylo samozřejmostí, ale povedlo se to,“ okomentoval nasvícenou podobu nádražní budovy oblastní ředitel Metrostavu Martin Stašek.

Rekonstrukci novorenesanční památky z roku 1908 provedly stavební firmy Metrostav, Edikt a Avers. Začala v červnu 2020 a oficiálně skončila letos v únoru. Oprava vyšla na miliardu korun. Šlo o první celkovou rekonstrukci budovy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Stašek

Štítky nádraží, české budějovice, rekonstrukce, osvětlení, fasáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Fasádu budějovického nádraží rozzáří 190 světel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.