Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Digitalizované stavební řízení na jihočeských úřadech vykazuje nedostatky

Digitalizované stavební řízení na jihočeských úřadech i po měsíci od spuštění vykazuje spoustu nedostatků. Systém pracuje s nepřesnými nebo nesouvisejícími daty. Stavební odbory jednotlivých radnic se s žádostí o pomoc obracejí i na krajský úřad.

„Upozorňovali jsme na to, že systém nebude fungovat. A bohužel se to stalo realitou. Z mého pohledu je to nezvládnutá záležitost, se kterou se teď perou všechny stavební úřady a samozřejmě se na nás obrací," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Digitalizaci stavebního řízení připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), nový systém spustilo 1. července. Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) již dříve řekl, že lze očekávat ještě náročné týdny, věří ale v postupné zlepšení.

„Kdyby se tohle stalo u občanských nebo řidičských průkazů, tak si skoro myslím, že to bude stát daného ministra hlavu, protože by to společnost zaznamenala okamžitě. V případě stavebního řízení to na řadu obyčejných lidí ještě nedopadá. Ale začnou to pociťovat až s časovým odstupem, kdy řada z nich zjistí, že nemá povolení, které potřebovali. A dotkne se to i obcí, protože nebudou schopny stavět," řekl Kuba. Bartoš nedávno uvedl, že kvůli problémům se systémem rezignaci nezvažuje.

Na nefunkčnost systému poukazuje řada jihočeských stavebních úřadů. Digitalizovaný software podle nich nepřesně pracuje s různými daty. „Proto není možné jakýkoli dokument ze stavebního úřadu náležitě vypravit a odeslat, stavební úřad není objektivně schopen vydat jakékoli rozhodnutí či jiný správní akt v zákonné lhůtě," uvedla vedoucí stavebního odboru českobudějovického magistrátu Blanka Martiniová. Dodala, že systém byl před měsícem spuštěný, aniž byl připravený.

Potíže se spuštěním digitalizovaného stavebního řízení by podle Svazu měst a obcí (SMO) mohly znamenat skluz 13 tisíc stavebních povolení v hodnotě 100 miliard korun, a to v případě, že se podaří systém uvést do funkčního stavu do začátku září. Podle předsedy svazu Františka Lukla byla digitalizace připravena humpoláckým způsobem, stavební úřady jsou zavaleny žádostmi, které došly podle starých pravidel do konce června, a trápí je dlouhodobý podstav. Svaz varuje před kolapsem úřadů a také před dalšími škodami, které mohou plynout z nemožnosti čerpaní předjednaných dotací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením MMB

Štítky správa, stavby, internet, obce, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitalizované stavební řízení na jihočeských úřadech vykazuje nedostatky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.