Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Jižní Čechy udržují v hospodaření v posledních letech nulovou zadluženost

Jihočeský kraj udržuje v posledních letech nulovou zadluženost. Hospodaření bez úvěru hodnotí kladně opozice, i když někteří opoziční krajští zastupitelé by přivítali větší podíl investic, například do dopravy.

„V letech 2022 a 2023 jsme sestavili rozpočet s největšími investicemi v kraji. Kromě toho jsme vytvořili projekt krajského investičního fondu, díky kterému vznikly za čtyři roky projekty za 4,5 miliardy korun," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Krajský investiční fond zavedla současná koalice po svém nástupu do vedení po volbách v roce 2020. Fond spolufinancuje projekt maximálně do výše 50 procent z nákladů. Nejvíce na jednu akci uvolní 30 milionů korun. Obce mohou žádat o podporu například na stavbu společenských sálů, sportovišť nebo škol.

Jihočeský kraj měl ke konci loňského roku ve fondu rezerv uloženo 5,3 miliardy korun. „Ale to například vzniklo i tím, že se v čase z různých důvodů prodloužily některé připravované projekty. Ale plánované investice neodkládáme, jen jsme je museli posunout," uvedl Kuba.

Právě nevyužití přebytků kritizuje například opoziční zastupitel Josef Soumar (Piráti). „Jedná se třeba o dopravu, kdy chybí řada obchvatů, nebo nejsou dořešeny nebezpečné dopravní úseky. Větší podporu si zaslouží i oblasti zdravotnictví a školství, které jsou pro občany kraje zcela zásadní a klíčová," uvedl Soumar.

Další opoziční zastupitel František Konečný (Klub nezávislých) hospodaření kraje vidí za poslední čtyři roky jako efektivní. „Vážím si toho, že koalice všechny zásadní věci dopředu projedná s opozicí a často i akceptuje návrhy na změny," řekl Konečný. Podle něj zůstane jedním z mála nesplněných slibů projekt integrovaného dopravního systému. „V tom souhlasím, to mě velmi mrzí, že se nám nepodařilo dotáhnout do konce volebního období. Bohužel firma, která zůstala ve výběrovém řízení na software k systému, dávají celou věc k soudu, a vše se tak protáhne," řekl Kuba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, správa, hospodářství, kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy udržují v hospodaření v posledních letech nulovou zadluženost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.