Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Táboře uzavřeli část Žižkova náměstí, nyní chtějí znát názory místních i turistů

Město Tábor v červenci dočasně a na zkoušku uzavřelo jižní část Žižkova náměstí pro automobilovou dopravu. Vytvořilo tak odpočinkovou pěší zónu s četnými restauracemi. Nyní spouští elektronické i papírové dotazníkové šetření, které má za cíl získat názory občanů.

Nová dopravní omezení začala na táborském náměstí platit v pátek 12. července. Díky částečnému omezení dopravy vznikla v historickém centru nová odpočinková zóna s lehátky a veřejnou zelení.

„Dopravní opatření nevzniklo náhodně ani pod nátlakem ekologických spolků, nýbrž myšlenku obsahuje Programové prohlášení radniční koalice podepsané již v říjnu 2022. Město Tábor se inspirovalo mimo jiné zahraničním trendem omezování svévolné dostupnosti historických center pro dopravu,“ sdělil mluvčí města Tábor Luboš Dvořák.

Cílem těchto změn je podle zástupců města alespoň částečně změnit dopravní návyky řidičů a přimět je, aby více využívali nedaleké parkovací plochy. Mezi ty patří například parkovací dům Centrum pod Střelnicí, nebo vzdálenější parkoviště v bývalém vojenském areálu Dvorce či u plaveckého stadionu.

Zástupci radnice také upozorňují, že prázdninová uzavírka jižní části Žižkova náměstí není trvalým opatřením. Jedná se o pilotní projekt s dobou trvání do poloviny září 2024, kdy se ve městě koná mezinárodní historický festival Táborská setkání.

Chtějí znát názor obyvatel

Město Tábor věří, že tímto pilotním programem otevírá širokou debatu a chce proto znát stanoviska veřejnosti, obyvatel i turistů. Ve středu 7. srpna proto spustilo elektronické i papírové dotazníkové šetření.

„První část participace s veřejností zahájíme první srpnovou středu formou online dotazníku dostupného na webu města a na sociálních sítích. Jeho tištěná podoba bude k dispozici v zářijových Novinách táborské radnice. Dále ve druhé polovině srpna provedeme dotazníkové šetření s aktéry pěší zóny přímo osobně na náměstí, přičemž chceme získat názor minimálně od stovky respondentů. Jako čtvrtý krok získáme ke konci dočasné uzavírky hodnocení formou osobního pohovoru s provozovateli restaurací,“ vysvětlil metody dotazníku starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Výsledky dotazníkového šetření město Tábor zveřejní po skončení uzavírky, tedy po 15. září 2024.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Tábor

Štítky tábor, náměstí, doprava, omezení, odpočinková zóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře uzavřeli část Žižkova náměstí, nyní chtějí znát názory místních i turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.