Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Splašky do nádrže měly na D3 vypouštět bez povolení, uvedl ČEVAK

Odpadní vody do otevřené vodní nádrže a následně vypouštění jejího obsahu do kanalizace v ulici E. Beneše měly dodavatelské firmy na stavbě dálnice D3 provádět bez povolení a vědomí provozovatele kanalizace. Uvedla to společnost ČEVAK, která vodovody a kanalizace v Budějcích provozuje. Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby, bude práci dodavatelských firem vyšetřovat.

Informace o zápachu, který se šířil kolem Suchého Vrbného upozorňovali místní obyvatelé. „Týká se to obyvatel, kteří bydlí podél Dobrovodského potoka, v části od ulice Františka Jelena až k Suchovrbenskému náměstí. Nešlo spát s otevřenými okny, protože, když člověk otevřel okno či dveře, tak ho "praštil do nosu" velice silný zápach. Opakovalo se to vždy ve večerních, nočních a brzkých ranních hodinách. Dnes je situace již dobrá, ale evidentně zde docházelo několik týdnů k silnému znečištění Dobrovodského potoka z důvodu vypouštění odpadní vody přímo do potoka,“ napsal médiím Jakub Pavlíček, který v Suchém Vrbném bydlí.

Situaci začalo řešit město, které se obrátilo jak na Ředitelství silnic a dálnic, jako na zhotovitele stavby, tak i na ČEVAK, který vodovody a kanalizace ve městě provozuje. „My jsme se obrátili na vedení ŘSD, protože ten zápach pocházel ze stavby dálnice D3. Řešili jsme se to s Čevakem, který tam provedl šetření a dnes ráno byli na místě, domluvili se, co se bude dělat ze strany ŘSD tak, aby bylo vše v pořádku,“ vysvětlil včera náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Na stavbu D3 vytekly při překládání kanalizace fekálie. Zachytila je retenční nádrž

Nepříjemnou situaci řeší od dnešního rána na budované dálnici D3 u Českých Budějovic. Během přeložky kanalizace tam totiž došlo k porušení potrubí a na stavbu začalo vytékat velké množství fekálií. ŘSD začalo situaci ihned řešit, stavbu dálnice to...

Podle šetření ČEVAKU měli dodavatelé stavby v těsné blízkosti tunelu Pohůrka na stavbě dálnice D3 bez jejich vědomí a povolení vypouštět odpadní vody do otevřené vodní nádrže.

„Z šetření vyplynulo, že dodavatelé stavby D3 v rozporu se stavebním povolením a projektovou dokumentací, bez vědomí provozovatele, společnosti ČEVAK, přečerpávali splaškové vody ze Srubce a Dobré Vody do otevřené vodní nádrže. Docházelo zde k zahnívání odpadní vody a výskytu bioplynu. Obsah nádrže následně vypouštěli do kanalizace v ulici E. Beneše, rovněž bez vědomí provozovatele a v rozporu s platnými povoleními,“ uvedl technický ředitel ČEVAKU Jiří Lipold.

V místě havárie, jak situaci mluvčí ŘSD Jan Rýdl označil, se včera sešli zástupci všech dotčených subjektů, aby situaci řešili. „Budeme zjišťovat, za jakých okolností k tomu došlo, jaká byla příčina, a z toho pak vyplyne i zodpovědnost a případné sankce,“ řekl Rýdl.

„Nařídili jsme s okamžitou platností zastavit čerpání odpadní vody a zahájit vývoz obsahu nádrže v ulici U Křížku na čistírnu odpadních vod České Budějovice. Zde budou odpadní vody zlikvidovány v souladu s vodním zákonem,“ dodal náměstek primátorky Šebek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky nehoda, d3, řsd, stavba, kanalizace, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Splašky do nádrže měly na D3 vypouštět bez povolení, uvedl ČEVAK  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.