Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Rodina se stará o dvě handicapované děti. Do péče chce přijmout další, potřebuje ale pomoct

Šimůnkovi se už několik let kromě svých dvou dětí starají také o dvě handicapované děti, které přijali do své péče. Kromě šance na normální život, který jim svou péčí nabídli, dělají díky nim obě děti velké pokroky. V příštím roce by chtěla rodina přijmout ještě jedno dítě, které by jinak takové šance nedostalo. Potřebují ale pomoct s přestavbou domu, která je bohužel dražší, než Šimůnkovi předpokládali.

Rodina se stará o své dvě biologické děti. Do péče ale přijali další dvě, holčičku s fetálním alkoholovým syndromem s mentální retardací a chlapečka s Downovým syndromem.

„Šimůnkovy znám už sedm let, kdy je doprovázím na jejich cestě pěstounství. A jsou skutečně úžasní! Všechny své děti milují bez rozdílu. Obě přijaté děti u nich dělají takové pokroky, že překvapují i lékaře, kteří byli skeptičtí ve svých prognózách. A protože tihle báječní pěstouni mají ještě dost sil, chtějí pomoci ještě jednomu postiženému dítěti. Aby to mohli udělat, potřebují upravit svůj menší rodinný domek tak, aby se do něj rozrůstající se rodina vešla,“ popisuje v založené sbírce sociální pracovnice Erika Jarošová.

Šimůnkovi plánují přestavět stávající garáž domu na obytný pokoj se sociálním zázemím, který by teď obýval jejich čtrnáctiletý biologický syn. Do budoucna by pak mohl pokoj sloužit holčičce, kterou Šimůnkovi přijali do péče, a která by tak s rodinou mohla zůstat i v dospělosti.

Do sbírky můžete přispět ZDE

„Šimůnkovi si na stavební úpravy poctivě šetřili, ale výsledná cena je nakonec zaskočila. A protože by na celou úpravu šetřili ještě hodně dlouho, a protože je celá rodina připravená na příchod dalšího dítěte už nyní, řekla jsem si, že jim zkusím pomoci založením sbírky,“ vysvětlila Jarošová.

Celková rekonstrukce je prozatím naceněna na 640 tisíc korun. Téměř polovinu rodina našetřila. „Ve sbírce žádáme o 400 tisíc korun z důvodu možného prodražení prací,“ doplnila zakladatelka sbírky.

Sbírka na platformě Donio s názvem „Víc místa pro přijetí nového děťátka“ trvá ještě 30 dní. Vybrat se zatím podařilo necelých 45 tisíc korun.

„Pokud by se vybralo víc, peníze by byly použity na nezbytné vybavení pokojíčků pro malé pěstounské děti. Nepodaří-li se vybrat celá suma, využijí se vybrané peníze alespoň se na rozpracování rekonstrukce. Protože pěstouni nemohou žádat o vyšší výhodné půjčky, pokračovala by rekonstrukce až ve chvíli, kdy by Šimůnkovi zbytek peněz našetřili,“ uzavírá Jarošová.

„Pěstounství je úžasný institut, kdy je umožněno dítěti vyrůstat mimo ústavní zařízení. Známe mnoho pěstounů, kteří se starají o přijaté dětičky. Bohužel, ale o děti, které mají ještě naloženo po zdravotní stránce v systému zájem není. My s manželem bychom ještě jednu dušičku rádi přijali, ovšem k tomu je potřeba udělat další pokojíček. Děti mají specifické potřeby a příchozí miminko by budilo našeho přijatého chlapečka. Proto potřebujeme o pokojík víc, aby se navzájem děti nebudily. Za podporu a šíření sbírky všem moc děkujeme," dodává ke sbírce Veronika Šimůnková.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Šimůnkových

Štítky pomoct, sbírka, Donio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina se stará o dvě handicapované děti. Do péče chce přijmout další, potřebuje ale pomoct  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.