Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Tábor získal na stavbu druhé ledové plochy dotaci 110 milionů korun

Tábor chce na podzim začít stavět druhou ledovou plochu. Na projekt získal z Národní sportovní agentury (NSA) dotaci 110 milionů korun. Stavba ledové plochy by měla trvat rok.

Odhadované náklady na stavbu ledové plochy činí 158 milionů korun. Kromě dotace od NSA město získalo dalších 28 milionů korun jako grant od Jihočeského kraje z programu krajský investiční fond. „Od začátku jsme chtěli, abychom co nejméně zatížili městskou pokladnu, a to se nám podařilo," uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Radnice tak bude z rozpočtu uvolňovat na stavbu druhé ledové plochy přibližně 20 milionů korun.

Získání více zdrojů na financování projektu bylo jednou z podmínek města. Táborští zastupitelé si v únoru schválili, že ledovou plochu začne město stavět jen v případě, pokud bude hradit maximálně třetinu částky. „Počítali jsme, že by nás ledová plocha stála 60 milionů korun. Nyní je to výrazně méně, což je pro nás samozřejmě velmi příjemné," řekl Pavlík.

Město má územní rozhodnutí pro stavbu druhé ledové plochy. Vznikne v blízkosti zimního stadionu. „Nová plocha bude mít rozměry 26 krát 60 metrů, což jsou parametry pro kluziště, na nichž se hrají zápasy NHL," uvedla táborská místostarostka Lenka Horejsková (Společně pro Tábor). Střecha nad novou ledovou plochou bude podle ní připravena i na instalaci fotovoltaické elektrárny. „Projekt výstavby druhé ledové plochy byl dlouhodobě prioritou koalice," řekla Horejsková.

Tábor patří na jihu Čech k městům s dlouholetou hokejovou tradicí. V minulosti tam působil i vojenský klub, který v době Československa hrával druhou nejvyšší soutěž. Momentálně hokejisté Tábora nastupují ve druhé lize, což je třetí nejvyšší soutěž. Výstavbu druhé ledové plochy město odůvodňovalo vysokou poptávku po zimním stadionu. Zájem o pronájmy z řad sportovních subjektů i veřejnosti byl vyšší než možnosti. Lidé z Tábora tak museli často využívat na podnájmy třeba zimní stadion v Plané nad Lužnicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rudolf Kukačka

Štítky ČR, správa, sporty, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor získal na stavbu druhé ledové plochy dotaci 110 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.