Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Češi očekávají podle průzkumu na důchod nižší úspory, než považují za rozumné

Češi s penzijním spořením nejčastěji považují za rozumné mít na důchod jeden až dva miliony korun, takových je víc než čtvrtina. Téměř pětina si myslí, že aby v důchodu mohli žít spokojený a důstojný život, budou potřebovat dva až tři miliony korun. Čtyři z deseti lidí v Česku přitom předpokládají, že nebudou mít naspořený ani milion a skoro třetina tuto částku nedokáže odhadnout.

Naspořeno na důchod méně než milion korun bude mít podle svého odhadu 42 procent z téměř 1200 účastníků průzkumu, kteří mají penzijní spoření. Za rozumnou přitom tuto částku považuje 14 procent. Mít k dispozici od jednoho milionu do dvou vidí jako vhodné 26 procent, tuto sumu ale bude mít 15 procent. Úspory dva až tři miliony korun na důchod by byly rozumné podle 19 procent respondentů, očekává je pro sebe sedm procent.

Úspory nad tři, čtyři a pět milionů korun považuje za vhodné vždy méně než desetina lidí s penzijním spořením, že takovou částku budou mít, předpokládají maximálně tři procenta. Odpověď "nevím" zvolilo u odhadovaných úspor 31 procent a u rozumné částky 21 procent dotázaných. „Přesto více než polovina respondentů věří, že budou mít dostatečné úspory na realizaci svých snů a plánů v důchodu. Nejoptimističtější jsou lidé do 25 let a vysokoškolsky vzdělaní respondenti," uvedla ČSOB Penzijní společnost.

Podle březnového průzkumu společnosti OVB Allfinanz mezi tisícovkou lidí v Česku si nad rámec povinných odvodů do klasického státního důchodového systému spoří 65 procent Čechů. Nejčastěji si odkládají do 2000 korun měsíčně, často na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech.

Stát od července změnil pravidla pro čerpání příspěvku k penzijnímu spoření. Spodní hranice pro získání státní podpory penzijního připojištění se u existujících smluv zvýšila ze 300 korun na 500 korun měsíčně. Horní hranice příspěvku účastníka, nad níž už se příspěvek státu nezvyšuje, se posunula z 1000 na 1700 korun měsíčně. Státní příspěvek je nově lineární a představuje 20 procent příspěvku účastníka. Státní příspěvek u doplňkového penzijního spoření přestali dostávat spořící důchodci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky důchod, úspory, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi očekávají podle průzkumu na důchod nižší úspory, než považují za rozumné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.