Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Prachaticích začala stavba objektu pro lidi, kteří po úrazu skončí na vozíku

V Prachaticích začala stavba budovy chráněného bydlení pro vozíčkáře. V objektu bývalé nemocnice vznikne za 133 milionů korun 12 bytů. Dům bude sloužit lidem, kteří se po nehodě, úrazu nebo nemoci ocitli na vozíčku. Jde o první zařízení tohoto druhu v republice.

„Když za mnou přišla (náměstkyně hejtmana) Lucie Kozlová s tím nápadem, ani chvilku jsem neváhal a šli jsme do toho. Při přípravě projektu přinesl velké praktické zkušenosti i českobudějovický radní Zbyněk Sýkora. Tím, že si takovou situaci sám prožil, tak dokázal s architekty v projektu doladit každý detail, aby tu nikomu nic nechybělo," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jeho stranický kolega Sýkora je po úrazu na invalidním vozíku. Kuba dodal, že inspiraci pro stavbu čerpali zástupci kraje ve Švýcarsku. „Pomohlo nám i město Prachatice a starosta Jan Bauer. Zdarma nám převedli pozemky, které jsme potřebovali. Myslím, že nám na jihu Čech vyroste projekt, na který budeme moci být pyšní," uvedl Kuba.

Součástí objektu bude kromě 12 bytů i rehabilitační tělocvična a kavárna. Pacienti, kteří se po nehodě nebo úrazu dostanou na invalidní vozík, budu moci v chráněném bydlení strávit libovolně dlouhou dobu. Jihočeský kraj získal na stavbu z Národního plánu obnovy dotaci ve výši 80 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Martina Kuby

Štítky zdraví, správa, stavby, handicapovaní, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prachaticích začala stavba objektu pro lidi, kteří po úrazu skončí na vozíku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.