Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Živitelka oslaví padesátiny. Výstava nabídne novinky a rekordní počet techniky a zvířat

Konec srpna se v Českých Budějovicích nese tradičně v duchu výstavy Země živitelka. Letos mezinárodní agrosalon oslaví padesátiny a návštěvníci se mohou kromě novinek těšit na rekordní počet techniky i zvířat. Živitelka začíná už příští týden ve čtvrtek.

Padesátý ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka se z velké části zaměří na oslavu jubilea. Od samotného počátku je nejnavštěvovanější zemědělskou výstavu u nás a během padesáti let byly vynechány jen dva ročníky. Jedna v roce 2002, kdy Českou republiku zasáhly ničivé povodně, druhá pak v roce 2020 kvůli covidu. 

Motem padesátého ročníku výstavy bude „S láskou k tradici“. „Agrosalon Země živitelka letos slaví padesáté výročí, což je významný milník nejen pro organizátory, ale také pro všechny návštěvníky a vystavovatele, kteří se za ta léta podíleli na jeho úspěchu. Veletrh se stal symbolem inovací, kvality a tradice v oblasti zemědělství a každoročně tisíce návštěvníků,“ řekl ředitel výstaviště Mojmír Severin.

Poslední ročníky navštěvovalo pravidelně přes sto tisíc lidí. V letošním roce předpokládájí organizátoři účast kolem 110 tisíc návštěvníků. Vůbec nejvyšší účast zaznamenala výstava v roce 1978, kdy ji navštívilo 805 tisíc lidí. Výstava ale tehdy trvala dlouhých 16 dní. 

Během letošního ročníku uvidí lidé rekordní množství zvířat a techniky. Vystaven tady bude například nejvýkonnější kombajn CR11, nejvýkonnější traktor s plynulou převodovkou, nejvýkonnější řezačka nebo nejsilnější traktor současnosti. Díky některým expozicím budou moct porovnat i stroje, které byly novinkami na prvních národních výstavách. 

„Letošní jubilejní ročník propojuje modernost a tradice našeho resortu. Jak velké změny se staly za půl století, je nejlépe vidět na vývoji techniky a strojů. Dříve byl v zeměděllství velký podíl ruční práce, která byla skutečnou dřinou. Dnes mají zemědělci k dispozici moderní technologie a chytrou techniku, která usnadňuje práci a pomáhá při ochraně životního prostředí. Jsem rád, že díky veletrhu můžeme vidět, že se ze zemědělství stal moderní obor,“ komentoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Kromě něj přijede na zahájení výstavy také prezident České republiky Petr Pavel nebo premiér Petr Fiala (ODS).

Mezi novinky letošního programu patří například program Smart farming - nová éra zemědělství, kterému bude věnována samostatná venkovní plocha se speciálním pódiem a expozicemi vystavovatelů. „Budou zde prezentovány moderní řešení pro zemědělství v rámci přednášek, diskuzních panelů a workshopů. Tematicky se bude Smart farming věnovat například autonomním strojům, dronům nebo využití AI v zemědělství,“ vysvětlila tisková mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Po dvou letech se vrací také jihočeská beef show, která je specializovanou výstavou pro plemeno aberdeen angus a limousine. Ta doplní plemeno dexter, které je nejmenším evropským plemenem skotu. 

Živitelka začíná ve čtvrtek 22. srpna a trvá až do úterý 27. srpna. Plné vstupné bude stát na místě 200 korun, v předprodeji pak 160 korun. Zlevněné vstupenky pořídí návštěvníci za 150 korun, online za 100 korun. Rodinná vstupenka vyjde na 450 korun, v předprodeji potom o sto korun levněji.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Výstaviště České Budějovice

Štítky země živitelka, výstava, agrosalon, 50, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živitelka oslaví padesátiny. Výstava nabídne novinky a rekordní počet techniky a zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.