Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

O splouvání Teplé Vltavy v šumavském národním parku je letos velký zájem

O splouvání Teplé Vltavy v šumavském národním parku je letos velký zájem. Úsek řeky mezi Soumarským Mostem a Pěknou splulo zatím 2688 lodí. Je to výrazně víc než ve stejném období loni.

Letos je zhruba podobný zájem jako předloni, kdy byl dostatek vody a splouvání nebylo možné jen dva nebo tři dny za celou sezonu," uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Podle něj je letošní sezona z vodáckého pohledu velmi dobrá. Zatím bylo možné splouvat šestnáctikilometrový úsek Teplé Vltavy všechny dny, pouze jeden den byla hladina na 50 centimetrech.

Zákaz splouvání řeky platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů. Pokud je stav vody do 61 centimetrů musí vodáky doprovázet průvodce. Bez něj smí na Teplou Vltavu, jen pokud je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. U hladiny nad 61 centimetrů může denně na řeku 180 plavidel. Na řeku smí pouze kajaky a kánoe.

V minulosti sjížděli vodáci řeku bez omezení. Regulaci zavedl návštěvní řád národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může ovlivnit populaci perlorodky. Cena za splouvání je stejná jako v minulém roce. Při on-line rezervaci je poplatek 600 Kč za loď, kdo přijede rovnou na místo bez předchozí registrace, uhradí 700 Kč.

Loňský rok byl pro splouvání rekordně nejhorší, vodáci nemohli na řeku 95 dní. Šlo o jednu z rekordně nejhorších sezon v historii, Teplou Vltavu splulo jen 1537 lodí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, turistika, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Tak to si tak zvaní ochránci přírody mastí kapsu!

Pondělí, 19. srpna 2024, 06:21Odpovědět

O splouvání Teplé Vltavy v šumavském národním parku je letos velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.