Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Sklárnu ve Stachách zaplavila voda. Metrová vlna zničila nejen vybavení, ale i výrobky

V neděli zasáhly Česko velmi silné deště a bouřky. Velké škody napáchala blesková povodeň ve Stachách na Šumavě, kde zaplavila například sklářství Jiřího Kozla. Voda zničila jak vybavení, tak i veškeré výrobky. Po třinácti letech tak hrozilo, že tady výroba skla skončí.

Jiří Kozel s rodinou vyrábí ve Stachách na Šumavě sklo od roku 2011. Nedělní bouřky, které Česko zasáhly, ale tuto rodinnou tradici málem ukončily. Dílnou se prohnala metrová vlna, která zničila veškeré vybavení i výrobky.

„Vážení přátelé. Dnes mě zachraňovali hasiči, když bylo u nás ve sklářské huti 120 centimetrů vody. Bohužel tímto naše výroba po třinácti letech končí. Kdybyste naši sklářskou huť chtěli podpořit, budu postupně sdílet sklo na prodej, které se povedlo zachránit. Popřípadě budeme rádi za jakýkoliv dar na účet 282441276/0300,“ napsal majitel sklárny na Facebooku.

Ve sklárně pracuje celá jeho rodina, která se nyní ocitla bez práce. V prvních okamžicích byli rozhodnuti, že s výrobou po dlouhých letech skončí. Serveru Novinky.cz ale Kozel řekl, že se nakonec společně s rodinou dohodli, že budou pokračovat.

„Bohužel pojištění nemám, nejsem majitelem objektu a přiznávám, že jsem to neřešil. V pondělí jsme celá rodina usedli a diskutovali co dál. Nakonec padlo rozhodnutí pokračovat. Zítra ráno vyrazíme uklízet. Něco zaplatíme z úspor a budeme shánět peníze, kde se dá,“ řekl Novinkám Kozel.

Způsobená škoda se pohybuje kolem čtyř milionů korun. 

Sklárna ale není jediné místo, které voda poničila. Podobně je na tom také firma CNC Kovoobrábění Vozandych. „Dnešní průtrž na Stachách nás opět zasáhla ve velkém. Přes metr a půl vody v dílnách a vše opět zničené...,“ napsala firma na Facebooku. I tady aktuálně sčítají škody a zakládají sbírku, pomocí které mohou lidé společnosti pomoci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením JSDH Stachy

Štítky bouřka, povodeň, Stachy, sklárna, čhmú, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárnu ve Stachách zaplavila voda. Metrová vlna zničila nejen vybavení, ale i výrobky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.