Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

IGY hostí výstavu Českého paralympijského výboru

Až do konce září mohou lidé v největším nákupní centru na jihu Čech IGY Centru vidět výstavu ukazující 30 let historie Českého paralympijského výboru. Kromě toho fotografie představují významné české handicapované sportovce a jejich úspěchy v různých disciplínách.

Výstavu najdou návštěvníci IGY Centra od tohoto týdne až do konce září v pasáži nové budovy nedaleko prodejny Douglas. Výstava mapuje činnost Českého paralympijského výboru, vysvětluje, co je jeho posláním a úkolem, přibližuje historii paralypismu v Česku a představuje významné handicapované sportovce a jejich úspěchy.

Český paralympijský výbor (ČPV) vznikl 26. ledna 1994 na základě iniciativy Mezinárodního paralympijského výboru jako paralelní organizace Českého olympijského výboru. Historicky prvním předsedou byl zvolen pozdější nositel Ceny Olgy Havlové Vojtěch Volejník.

Kromě Vojmíra Srdečného, který je průkopníkem sportu handicapovaných u nás, se lidé seznámí s úspěchy Miroslava Šperky, Terezy Diepoldové, Anny Peškové, Davida Drahonínského nebo Arnošta Petráčka, Budějčáka a držitele zlaté a stříbrné medaile z Letních paralympijských her 2016 a 2020.

Ten se během zahájení výstavy ujal slova spolu s předsedou Českého paralympijského výboru Zbyňkem Sýkorou. „Dnes se s hrdostí ohlížíme za úspěchy našich sportovců v uplynulých třech dekádách, ale v Českém paralympijském výboru hledíme také kupředu. Naším cílem je ukázat parasport co nejširšímu publiku a získat tak více fanoušků i aktivních sportovců. Dlouhodobě se zaměřujeme na větší propojení parasportu a sportu nehandicapovaných, protože věříme, že sport je jenom jeden,“ řekl.

V současné době je IGY největším obchodně společenským centrem Jihočeského kraje. Rozloha nákupního centra činí více než 28 000 m2. Zákazníci mohou vybírat z nabídky více jak 120 obchodů. Mimo jiné centrum láká širokou škálou restaurací, kaváren, služeb, zábavy, moderním multikinem CineStar se sálem Dolby Atmos a největším saunovým světem Saunia.

V letošním roce slaví IGY Centrum 20 let od svého otevření, které vyvrcholí oslavami o narozeninovém víkendu 9. a 10. listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením IGY Centra

Štítky IGY Centrum, výstava, Český paralympijský výbor, fotografie, jižní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IGY hostí výstavu Českého paralympijského výboru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.