Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jihočeské tržiště mělo loni rekordní obrat. Nově se do něj zapojují i domovy seniorů

Projekt Jihočeské tržiště, který umožňuje školním jídelnám nakupovat produkty od místních výrobců, zaznamenal v loňském roce rekordní obrat. Školní jídelny tady nakoupily za více než 11 milionů korun. Nově jsou do projektu zapojeny také domovy pro seniory.

Projekt Jihočeského tržiště spustil v září 2022 Jihočeský kraj. Cílem bylo dostat do školních jídelen co nejvíce lokálních potravin a tím zlepšit jak kvalitu stravování, tak také podpořit lokální výrobce. Ve školním roce 2022/2023 byl obrat tržiště necelých šest milionů korun a nakupovalo zde 36 školních jídelen a 58 prodejců.

V letošním roce zaznamenal projekt obrovský nárůst. Na tržišti nyní podle kraje nakupuje 45 školních jídelen, z toho 34 zřizovaných krajem. Počet prodejců potravin vzrostl na 68 a nabídka produktů se rozšířila na 2 247 položek.

Zájem o potraviny z Jihočeského tržiště stoupá, stále však nepokryje ani 15 procent jihočeských škol

V kraji stoupá zájem o internetový obchod s regionálními potravinami – Jihočeské tržiště. Nakupuje na něm stále více školních jídelen a připojují se i domovy pro seniory. Zájemci si mohou vybrat na 2139 výrobků od 67 dodavatelů. Od roku 2022 se však...

„Ve srovnání s loňským rokem jsme zvýšili obrat téměř dvojnásobně na 11 078 000 korun a z celkového počtu 50 školních jídelen zřizovaných krajem nakupuje na tržišti 34, což představuje 68 %. Je skvělé že můžeme přispět k rozvoji regionální ekonomiky a zdraví našich obyvatel. To je také cíl Jihočeského tržiště,“ uvedl Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Kromě školních jídelen se do projektu nově zapojilo i 9 domovů seniorů. Největší zájem byl o hovězí, vepřové a kuřecí maso, ryby, divočinu, uzeniny, vejce, mléčné výrobky, máslo, ovoce, mošty, zeleninu, sádlo a koření. Nejaktivnějším nakupujícím byl, stejně jako v loňském roce, Dětský domov, Základní škola a Školní jídelna Horní Planá.

Podle ředitelky agrární komory Jihočeského kraje Hany Šťastné je dalším cílem projektu podpořit více okrajové části měst, kde se i z důvodů možných logistických problémů a menšímu počtu strávníků, nakupuje méně. „Mrzí mě, že se na tržišti se nedaří rodinným pekárnám. Mají sice výborné pečivo, ale pro školní jídelny drahé,“ dodala Šťastná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Hocke

Štítky jihočeské tržiště, jihočeský kraj, online, potraviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské tržiště mělo loni rekordní obrat. Nově se do něj zapojují i domovy seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.