Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Zájem o potraviny z Jihočeského tržiště stoupá, stále však nepokryje ani 15 procent jihočeských škol

V kraji stoupá zájem o internetový obchod s regionálními potravinami – Jihočeské tržiště. Nakupuje na něm stále více školních jídelen a připojují se i domovy pro seniory. Zájemci si mohou vybrat na 2139 výrobků od 67 dodavatelů. Od roku 2022 se však počet zapojených jídelen zvýšil o pouhých 25. Vedoucí stravovacích zařízení totiž v projekt stále moc nevěří a dávají přednost svým osvědčeným dodavatelům.

"V současné době je na tržišti 41 školních jídelen, to je meziroční nárůst o 14 procent. Každý den na tržišti je minimálně 30 objednávek. Odhadujeme, že v červnu bude obrat na tržišti 12 milionů korun,“ řekla Petra Martínková z Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Jihočeského kraje. Jídelny dle ní nakupují regionální potraviny ze 40 až 70 procent. Největší zájem je o maso, ryby a výrobky z nich, dále pak o jablka, hrušky, vejce, koření, divočinu, cibuli, zelí, sádlo a obecně zeleninu.

V jižních Čechách zdraží obědy asi deset procent krajských škol, nejvýš o pětinu

Díky nové vyhlášce, která umožnila od února zdražit obědy ve školních jídelnách, zdraží asi deset procent krajem zřizovaných škol. Zdraží o deset až 20 procent. Většina jídelen zdražila již loni v září a teď znovu ceny nezvedne. Jídelny zdraží...

V jihočeském kraji je více než 700 školských zařízení, tržiště jich tak nyní využívá méně než 15 procent. „Do tržiště se nezapojujeme, myslím si, že by to pro nás nebylo výhodné. Denně vaříme opravdu velký počet jídel a máme proto nasmlouvané vlastní dodavatele, kteří dokážou přizpůsobit ceny našim potřebám,“ vysvětlil Jaromír Tomeš, vedoucí jídelny na písecké základní škole Josefa Kajetána Tyla.

Na jihočeském tržišti se nedaří ani malým rodinným pekárnám. Jídelny se totiž orientují převážně na obědy a večeře. "Na tržišti nenakupují malé školní jídelny, které vaří pro 12 až 30 strávníků. Ani pro farmáře není rentabilní dodávat malé kusy produktů,“ dodala Martínková.

Ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná i přesto věří, že projekt má smysl a že se jeho dosah bude i nadále rozšiřovat. „Obrat tržiště se již zdvojnásobil a roste počet dodavatelů i odběratelů. Letos se do tržiště zapojilo například i několik seniorských domů,“ uvedla.

Zájem o tržiště mají i v dalších krajích

Připustila však, že si je vědoma, že tržiště má své limity. „Vždy tam budou především sezónní produkty a nenabídne například rýži, která se u nás nepěstuje. Věřím ale, že pokud jídelny chtějí, najdou způsob, jak tržiště efektivně využívat,“ řekla Šťastná.

Doplnila také, že projekt Jihočeského tržiště se zalíbil i zástupcům jiných krajů, kteří nyní uvažují o zavedení obdobného systému. Zájem dle ní projevili například zástupci Jihomoravského, Plzeňského, či Ústeckého kraje nebo Vysočiny. V České republice je takové tržiště regionálních potravin pro jídelny zatím jediné svého druhu.

Jihočeské tržiště je společný projekt Jihočeského kraje, Regionální agrární komory Jihočeského kraje, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj. Vzniklo v září 2022 nejprve pro jídelny institucí zřizovaných krajem. Nejprve do něj vstoupilo 16 školních krajských jídelen. Postupně se připojily jídelny dalších veřejných institucí, třeba obecní školy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv

Štítky Jihočeské tržiště, školy, jídelny, agrární komora, Jihočeská kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o potraviny z Jihočeského tržiště stoupá, stále však nepokryje ani 15 procent jihočeských škol  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.