Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Přes den pádluje na řece, večer montuje stará kola. Matěj Vaněk přivezl z mistrovství světa zlato

Matěj Vaněk, dvacetiletý rodák ze Sezimova Ústí, si může připsat na svůj účet jeden z největších sportovních úspěchů své dosavadní kariéry. V sobotu 17. srpna dosáhl na zlatou medaili na mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě, které se konalo na řece Rio Esla v severozápadním Španělsku.

Své vítězství nyní opravdu užívá. „Víc už nejde získat,“ smál se po závodě. Do závodu se jako vždy pustil s velkým odhodláním. Přestože ho většinou trápí nervozita, tentokrát tomu bylo jinak. „Trenér řekl, že nervozitu bere na sebe a já ať závodím. Tak jsem na ten tlak zapomněl,“ popsal své předstartovní pocity Matěj Vaněk.

Do závodu vstoupil Vaněk rychle a bez váhání. Toto tempo se mu navíc podařilo udržet po celou dobu. V cíli si všiml výsledného času, ale nebyl si jistý, zda dokázal překonat svůj kvalifikační výkon. Vše se dle jeho slov rozjasnilo, až když na něj kolega z reprezentace Ondra Rolenc začal křičet, že to dokázal.

„Čekal jsem na tento úspěch delší dobu, věděl jsem, že na to mám, ale nevycházelo mi to, až teď,“ svěřil se současný mistr světa.

Své vítězství nyní opravdu užívá. „Víc už nejde získat,“ smál se po závodě čerstvý mistr světa.

Závod na Rio Esla nebyl pro Matěje první zkušeností s touto řekou. Již před třemi lety zde ve stejné disciplíně vybojoval bronz na mistrovství Evropy. Řeka, která nabízí všechny možné podmínky, mladému sportovci očividně sedí. V různých disciplínách na ní absolvoval už osm světových závodů, ze kterých si domů přivezl pět medailí.

Matěj Vaněk se od šesti let věnoval vodnímu slalomu, ale ve čtrnácti letech přešel na sjezd, kde se postupně vypracoval mezi světovou elitu. Své dovednosti piluje na řece Lužnici, kde trénuje pod vedením Vladimíra Valy. Na vodě jezdí na speciální kánoi, která je přizpůsobena váhovému limitu 11 kilogramů.

Ani po získání nejvyššího titulu sezona pro Matěje nekončí. Již brzy se představí na závodech Českého poháru na Lipně a o týden později v Českém Vrbném. Ačkoliv je voda jeho vášní, najde si čas i na jiné aktivity. „Občas se svezu na motorce. Mým koníčkem je přestavba starších typů kol Eska a Favorit. Na Favoritu jezdím na tréninky. Často chodím běhat a posilovat,“ prozradil na sebe Vaněk.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Tábor

Štítky divoká řeka, kánoi, vítěz, mistrovství světa, Matěj Vaněk, Tábor, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes den pádluje na řece, večer montuje stará kola. Matěj Vaněk přivezl z mistrovství světa zlato  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.