Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Vstup do podchodu před budějovickým nádražím nahradí stojany na kola, v plánu je také zřízení úschovny

Prostor před nádražím v Českých Budějovicích se začne upravovat ve prospěch cyklistů. Z přednádražní plochy nechá město odstranit vstupy do podchodu a nahradí je stojany na kola. Do budoucna pak vedení města plánuje v budově bývalé pošty zřídit úschovnu kol. Pro samotný podchod město žádné využití nemá.

Stavební úpravy dvou vstupů do podchodu pod Nádražní ulicí začaly v pondělí 26. srpna jejich uzavřením. „Nevzhledné nadzemní části vstupů budou odstraněny, plocha bude přikryta a stane se součástí chodníku před výpravní budovou vlakového nádraží. Nad jižním vstupem se dá přístřešek z ocelové konstrukce pro 11 stojanů na kola, nad severním bude umístěno celkem 26 stojanů,“ říká náměstek primátorky Lubomír Bureš. Díky této novince tak bude v okolí výpravní budovy celkem 102 kolostavů.

Tím však inovace nádražního prostoru zaměřené na cyklisty nekončí. Město v budoucnu chystá také vybudování úschovny kol na dvoře bývalé pošty. „Úschovna bude určena hlavně pro lidi, kteří potřebují kolo zaparkovat na delší dobu. Měla by mít kapacitu přibližně 65 bicyklů. Pokud k tomu přičteme právě budované a stávající kolostavy, tak se v přednádražním prostoru dostaneme na cirka 170 míst pro kola,“ doplnil Bureš.

Po dobu úprav přednádražního prostoru, které skončí 25. října, bude průchod zajištěn koridorem. „V plánu je zábor chodníku, parkovacích míst před nádražím a pruhu pro MHD a taxi službu. Provoz ve dvou pruzích tak před nádražím zůstane zachován,“ upřesnil náměstek s tím, že při pracích bude město dbát na to, aby byl průchod k nádraží co nejméně blokovaný.

Pro podchod zatím není žádné využití.

Město České Budějovice se problému s nevyužitým a chátrajícím podchodem u nádraží věnuje již řadu let, žádné využití pro něj však zatím nenašlo. Prostor tak po uzavření zůstane dále bez účelu.

„Podchod, nad který vede silnice, se mechanicky chová jako most a je již ve velice špatném stavu. Prostor pod vozovkou proto vyztužíme stojanami tak, aby dutý prostor podchodu zůstal zachován,“ vysvětlil Bureš s tím, že zcela sešlo z možnosti, že by mohl být podchod zalit betonem.

„Využití pro ten prostor zatím nemáme a ani jej nehledáme. Souvisí to s plánovanou výstavbou podjezdu pod nádražím a dalšími možnými dopravními projekty v lokalitě,“ doplnil náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky české budějovice, nádraží, podchod, kola, stojany, úschovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstup do podchodu před budějovickým nádražím nahradí stojany na kola, v plánu je také zřízení úschovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.