Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Do táborské zoo se po tragické ztrátě opět vrátí medvěd baribal. Dva mladé medvědy návštěvníci uvidí už v září

Když v červenci náhle zemřel medvěd baribal Geňa, byla to pro táborskou zoo velká ztráta. Zoo tak přišla nejen o zvíře, které bylo oblíbené mezi návštěvníky i ošetřovateli, ale z portfolia zahrady zmizel celý jeden živočišný druh. Tuto ztrátu nyní nahradí dvojice mladých baribalů, kteří do táborské zoo dorazí z nizozemské Dierenpark Zie-Zoo. Návštěvníkům se medvědí samci představí na začátku září.

„Geňa patřil do naší zvířecí rodiny od samého počátku záchrany zoo. Byl naprosto nekonfliktní a velmi milý. Komentovaná krmení s ním byla díky jeho povaze velice oblíbená, rádi ho měli i naši ošetřovatelé a ošetřovatelky. Geňova náhlá a nečekaná smrt nás proto velmi zasáhla a stále nám velmi chybí. Přišli jsme nejen o zvířecího člena rodiny, ale jeho odchodem i o celý živočišný druh. Ihned jsme začali shánět nové baribaly, což se nám díky spolupráci s evropskými zoologickými zahradami podařilo poměrně rychle. Už na začátku září přivítáme dva medvědí kluky – Chandlera a Joyeho, kteří k nám přijedou z nizozemské zoo Dierenpark Zie-Zoo. Věříme, že i tihle baribalové, kterým je nyní jeden a půl roku, si brzy získají srdce našich návštěvníků,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Táborskou zoo zasáhla smutná událost, oblíbený medvěd baribal Geňa zemřel. Bylo mu už 28 let

V pondělí 8. července přišla táborská zoo o jednoho ze svých nejoblíbenějších svěřenců. Ve věku 28 let tam zemřel medvěd baribal, pojmenovaný Geňa, který návštěvníky i ošetřovatele často bavil svým napodobováním lidského chování.

Doplnil také, že zesnulý medvěd Geňa byl oblíbený zejména pro své zdánlivé napodobování lidského chování. Návštěvníky i ošetřovatele bavil svými kousky, kterými lákal od ošetřovatelů své oblíbené jídlo.

„Posadil se na zadní a přední tlapky opřel o sebe tak, že to vypadalo, že o jídlo doslova prosí. Nejraději měl šťavnaté melouny a hroznové víno. Nepohrdl však ani jiným ovocem či zeleninou a čas od času si dopřál i ryby a maso,“ popsal Korec.

Medvěd baribal Geňa z táborské zoo, který nečekaně zemřel letos na začátku léta, uměl o oblíbené jídlo pěkně poprosit. Díky svým kouskům byl oblíbený mezi návštěvníky i ošetřovateli. V září ho nahradí dva mladí baribalové z Nizozemí. 

Medvěd baribal pochází z USA a Kanady. Žije samotářským způsobem života, ostatním medvědům se vyhýbá. Aktivní je hlavně v noci. Je všežravec, hlavní složkou jeho jídelníčku je rostlinná potrava – hlavně výhonky rostlin, lesní plody, kořínky či ořechy. Loví také ryby či menší savce, nepohrdne ani zdechlinou. Velice rád má med lesních včel. Má dlouhé nohy a krátké drápy, které používá k rozbíjení starých kmenů, z nichž vybírá červy a larvy. Velmi dobře pohyblivými pysky dokáže výborně trhat ovoce na stromech. Jeho uši jsou větší a více vztyčené než u medvědů hnědých.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech a největší soukromá zoo v Česku, ZOO Tábor, patří k nejmladším zahradám v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. V roce 2023 ji navštívilo 111 tisíc lidí. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 535 zvířat, která patří k 81 živočišným druhům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Tábor, pixabay.com

Štítky medvěd, baribal, zoo, tábor, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do táborské zoo se po tragické ztrátě opět vrátí medvěd baribal. Dva mladé medvědy návštěvníci uvidí už v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.