Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Snímek Krajan z filmové akademie v Písku je ve finále studentských Oscarů

Snímek Krajan z filmové akademie Miroslava Ondříčka (FAMO) v Písku se dostal do finále studentských Oscarů. Byl vybrán z 2683 přihlášených filmů a postoupil do finálové sedmičky. ČTK to v tiskové zprávě sdělil tým filmu Krajan. Snímek z druhé světové války natočili Pavel Sýkora a Viktor Horák. Slavnostní vyhlášení držitele studentského Oscara bude 29. října v Los Angeles.

„Historické drama vykresluje setkání dvou mužů na chalupě odstřižené od civilizace během silvestrovské noci roku 1944. Vdovce a důstojníka SS na první pohled nic nespojuje. Jediné, co mají společného, je jejich sudetský původ. Nejprve si začnou povídat o všedních tématech a s blížící se půlnocí začínají řešit palčivější otázky. Odkrývá se tragická minulost a je jasné, že noc bude pro oba muže osudová," uvedla ředitelka FAMO Vladana Terčová. Hlavní role obsadili Jiří Štěpnička a Pavel Batěk, který hraje důstojníka SS. Ve vedlejší roli řidiče se představuje Martin Hlubocký. Producentem snímku je Miloň Terč ze soukromé vysoké školy FAMO.

Film Krajan měl premiéru letos v březnu v pražském kině Dlabačov. Aktuálně putuje po festivalech, mimo jiné získal cenu za nejlepší film do 30 let na pražském studentském festivalu FOFR.

O studentského Oscara se snímek Krajan utká na podzim s filmy z Německa, Británie, Polska, Itálie a USA. Loni získala finálovou nominaci studentka Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze (FAMU) Natálie Durchánková se snímkem Přes střepy.

Cenu Student Academy Awards uděluje od roku 1972 americká Akademie filmového umění a věd za nejlepší studentské filmové počiny. Dosud studentského Oscara dostali tři čeští filmaři. V roce 1989 ho získal film Ropáci Jana Svěráka a v roce 2017 snímek Kdo je kdo v mykologii od Marie Dvořákové. Animovaný film Dcera studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové zvítězil v roce 2019.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku

Štítky ČR, USA, film, nominace, Oscar, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snímek Krajan z filmové akademie v Písku je ve finále studentských Oscarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.