Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Obránci zvířat upozorňovali na problematický chov kuřat. S „krutokárou“ zastavili i v Budějcích

Upozornit na problematický chov kuřat v supermarketech Albert v České republice je cílem akce Obránců zvířat, kterou na konci minulého týdne přivzli i do Českých Budějovic. Na parkovišti před jedním ze supermarketů zastavili s jejich krutokárou, ve které lidem ukazovali, v jakých podmínkách zvířata žijí.

„Předchozí akce přilákaly celou řadu návštěvníků, kteří reagovali velmi emotivně. Sice tušili, že podmínky chovu kuřat nebudou nejlepší, ale realita je šokovala, často se jim zvedal žaludek. Spatřili a také si mohli vyzkoušet, že jsou chovaní ptáci natěsnaní jeden na druhého, žijí v hluku, ve tmě a na velmi špinavé podestýlce. To se podepisuje i na kondici kuřat, která přitom míří na české talíře,“ vysvětlil Radim Trojan z Obránců zvířat.

Do „krutokáry“ nahlédli lidé i v Českých Budějovicích, kde se obránci zvířat v rámci celorepublikové tour zastavili. „No, co vám mám říct, je to hrozný. Asi by mi nevadilo si klidně připlatit, kdyby ta zvířata žila trochu lépe,“ řekla jedna z kolemjdoucích.

Další žena se šla do speciálně upraveného vozu podívat i se synem. „Myslím si, že by to měl také vidět. Ke zvířatům bychom se měli chovat s respektem, a tohle se nám teda vůbec nelíbilo. Určitě by to chtělo ty podmínky zlepšit, aby byly minimálně stejné, jako v zahraničí,“ komentovala.

Mnoho lidí se také zastavilo a na připravenou tabuli napsalo supermarketu vzkaz, ve kterém vyjadřovali postoj k celé situaci.

Podle OBRAZu žijí zvířata v nevhodných podmínkách. „Tady je vidět, že ta kuřata žijí opravdu hlava na hlavě. To také znamená, že tam je obrovská koncentrace výkalů, do požadované velikosti rostou během čtyř týdnů, což s sebou nese mnoho zdravotních problémů. V halách nejsou žádná okna, nemají tam žádné obohacení, nic, čemu by se mohla věnovat,“ vysvětlili zástupci OBRAZu na akci v Českých Budějovicích.

Albert se umí ke kuřatům chovat etičtěji. Ale ne na tuzemském trhu Aktivisté také upozorňují na to, že k nevhodným chovům dochází jen v Česku, v zahraničí podle nich Albert dodržuje lepší podmínky. „Upozorňujeme tak i na dvojí standard. Albert dělá z českých zákazníků spotřebitele druhé kategorie. V zemích na Západě, kde Albert také působí, kuřata z tak otřesných podmínek už dávno neprodává. Českým zákazníkům je ale stále ve velkém nabízí a tváří se, že mu na životech zvířat záleží,“ vysvětluje Trojan.

Řetězec se k celé situaci už v minulosti vyjadřoval a se zástupci spolku se sešel. OBRAZ podle vyjádření vede kampaň proti zákonným standardům animal welfare. „Tyto standardy, kterými se řídi farmy dodávající do celé maloobchodní sítě v ČR, jsme společně v detailu prošli, a představili jsme jim také naše iniciativy na podporu extenzivních chovů kuřat z volného výběhu. A děláme vše proto, aby byla drůběž z extenzivních chovů dostupnější pro všechny zákazníky,“ uvedl Albert ve vyjádření na Facebooku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením OBRAZu - Obránci zvířat

Štítky Albert, OBRAZ, Obránci zvířat, kuřata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Zrovna Albert se naváži na chov kuřat je tedy jsem tohle nikde neviděl,a že Albert prodává skažené výrobky už kolikrát jsem tom i vratil,maso uzené kuřeci stehna atd od te doby už v Albertu maso neupuji .

Úterý, 27. srpna 2024, 09:35Odpovědět

Obránci zvířat upozorňovali na problematický chov kuřat. S „krutokárou“ zastavili i v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.