Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích přivítala ministra pro vědu, výzkum a inovace Marka Ženíška

PR článek

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU) přivítala v pátek 23. 8. 2024 na své půdě ministra pro vědu, výzkum a inovace Marka Ženíška. Ministra přivítal rektor JU Pavel Kozák společně s ředitelem Biologického centra AV ČR Liborem Grubhofferem a po úvodním setkání zahájili den plný inspirativních setkání a prohlídek jedinečných výzkumných pracovišť univerzity a centra.

Program návštěvy začal v 10 hodin společným setkáním v zasedací místnosti rektorátu, kde byli kromě nich přítomni i člen Rady Jihočeského kraje a poslanec Pavel Klíma a další zástupci vedení z řad prorektorů, děkanů, stejně jako ředitelé jednotlivých ústavů BC AV ČR. Rektor Pavel Kozák na úvod představil Jihočeskou univerzitu, její historii, včetně 8 jejích fakult a vědeckých pracovišť. Obzvláště zdůraznil jedinečnost unikátní výzkumné infrastruktury CENAKVA Fakulty rybářství a ochrany vod a Českou arktickou výzkumnou stanici na souostroví Svalbard provozovanou Přírodovědeckou fakultou.

„Jsme rádi, že máme možnost přivítat pana ministra Ženíška na naší univerzitě. Jeho návštěva je potvrzením významu, který naše instituce hraje v oblasti vědy a výzkumu nejen v regionálním, ale i v celonárodním měřítku. Jihočeská univerzita patří mezi špičkové výzkumné univerzity v ČR, která usiluje o neustálé zvyšování kvality vědy a výuky,“ komentuje tuto návštěvu rektor Pavel Kozák.

Rektor Jihočeské univerzity následně zdůraznil důležitost a zároveň jedinečnost úzké spolupráce mezi Akademií věd a Jihočeskou univerzitou – ačkoliv jde o dvě nezávislé instituce, jejich vzájemná synergie a společný výzkum jsou pro kvalitu vědy klíčové.

Ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer tuto spolupráci potvrdil a zdůraznil úspěšnost Biologického centra při získávání mezinárodních projektů a důležitost propojování společných vědeckých pracovišť s Jihočeskou univerzitou, například formou Školy doktorských studií. „Biologické centrum AV ČR je nedílnou součástí univerzitního kampusu, což vytváří ideální podmínky pro oboustranně prospěšnou spolupráci při výzkumných a vzdělávacích aktivitách obou institucí," dodal k tomu ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer.

Náměstek hejtmana a radní Pavel Klíma ocenil hlavně fungující spolupráci mezi vzdělávacími institucemi v kraji a důležitost Jihočeské univerzity při vzdělávání pedagogických pracovníků.

Po úvodním setkání a krátké diskusi následně pan ministr s panem rektorem pokračovali návštěvou Přírodovědecké fakulty, kde se ministr Ženíšek seznámil s prací Laboratoře fyziky plazmatu a nanostruktur pod vedením profesora Straňáka. Jeho další kroky pak mířily do Biologického centra AV ČR, kde navštívil špičkově vybavenou Laboratoř elektronové mikroskopie s výkladem její vedoucí Dr. Marie Vancové. Program následně pokračoval na Fakultě rybářství a ochrany vod, pan ministr si prohlédl jedinečný akvaponický skleník, inovativní systém produkce potravin, s komentovaným výkladem děkana fakulty Tomáše Policara. Následovala návštěva Fakulty zemědělské a technologické, kde děkan fakulty Petr Bartoš představil Laboratoř Zemědělství 4.0. Návštěva byla zakončena společným obědem v univerzitním minipivovaru.

„Jsem vděčný, že jsem dostal možnost navštívit Jihočeskou univerzitu a související pracoviště na fakultách. Z toho, co jsem viděl, vidím, že výzkum i zařízení na univerzitě jsou na vysoké úrovni. Ať už se jedná o akvaponický skleník, který propojuje svět rostlin a ryb, nebo další. Také jsem rád, že jsem měl možnost jednat a diskutovat s panem rektorem Kozákem o vědě a výzkumu a Metodice hodnocení,“ komentoval svou návštěvu na Jihočeské univerzitě ministr Marek Ženíšek.

Tato návštěva je výjimečnou příležitostí k posílení spolupráce a dialogu mezi akademickou obcí a vládními institucemi a potvrzuje pozici Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na předních místech mezi vědeckými a výzkumnými centry.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská univerzita, České Budějovice, ministr, věda, výzkum, inovace, Marek Ženíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích přivítala ministra pro vědu, výzkum a inovace Marka Ženíška  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.