Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Americké rodeo v Boršově nad Vltavou láká na soutěž o mistra ČR, slavnostní atmosféru a spoustu zábavy na louce u Vltavy

PR článek

Již počtvrté se v Boršově nad Vltavou pojede americké rodeo, součást Mistrovství ČR, předposlední 4. kolo před finále v Hoslovicích. V Boršově se rodeo již tradičně jezdí na louce v kempu u Vltavy, letos 31. srpna od 10:00 hodin a je spojené s následně pokračujícími Boršovskými slavnostmi.

Rodeo je soutěž v dobytkářských dovednostech pocházející z USA, kde kovbojové, honáci dobytka předváděli své umění při dobytkářských trzích, poprvé podle stanovených pravidel se jelo v roce 1888 v Arizoně. Konec klasických kovbojů je spojen se třemi převratnými vynálezy: ostnatý drát, železnice a umělé chlazení. Dobytek už se nemusel hnát stovky mil na jatka, maso se mrazilo, ostnatý drát oplotil pastviny, a tak „kovbojům“ zůstalo jenom rodeo.

Na louce v boršovském kempu jezdci předvedou své umění na čtyřech desítkách koní s dvaceti pěti telaty, přičemž diváci uvidí vyřazování telat skupinou jezdců nebo singl, značkování telat, lasování telat, jízdu na čas mezi barely a tyčemi, populární lasování dětí se sladkou odměnou. Zejména mezi pány je oblíbená jízda na koni se všeříkajícím názvem „bikini barrel race“. Mezi soutěžemi vystoupí s novou choreografií i místní skupina dívek Hobby horsing. Při rodeu bude předána i Cena obce 2024, kterou letos dostávají místní zahrádkáři. Velice emocionální je slavnostní nástup v pravé poledne s filmovou melodií slavného bijáku Velká země, s českou vlajkou a hymnou. Pro každého jezdce je připraven autorský hrneček z chráněných dílen Svaté Anežky z Čihovic, pro vítěze ručně dělané podložky na stůl také z čihovických dílen.

Na rozdíl od USA spolek Rodeo Corral (Mistrovství ČR již pořádá od roku 1993, 31 let) u nás neobsazuje soutěže v kategoriích: jízda na býkovi, jízda na divokém neosedlaném koni, ani wrestling telat – stržení telete skákajícím jezdcem z koně.

V průběhu rodea proběhne soutěž v jízdě na elektrickém býkovi, návštěvníci si budou moci vyzkoušet lezeckou stěnu, děti skákací hrad a různé soutěže v házení předmětů na cíl. Nabízet k prodeji se budou klobouky, boty, módní doplňky spojené s „divokým západem“, vedle mnoha nápojů a pochutin se bude nabízet i burčák z Moravy a klasické pšeničné placky připravované na litěném plátu. Tradičně se nabídne jízda na raftu mezi kempem a železničním mostem s povídáním o Boršově, Boršov je přeci vodácká obec. Předpokládaný konec Mistrovství ČR v rodeu je okolo 17:00 hodin, hned po rodeu na připraveném pódiu proběhne soutěž v pojídání těstovin na čas – Boršovský jedlík a vystoupí skupina YAMA BAND.

Rodeo s Boršovskými slavnostmi je součástí formátu Prázdniny v Boršově, což je taková symbolická tečka za prázdninami v sobotu 31. srpna 2024 (v roce 2025 plánujeme tuto akci na 6.září).

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rodeo, boršov nad vltavou, mistr, vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americké rodeo v Boršově nad Vltavou. Soutěž o mistra ČR, slavnostní atmosféra a spousta zábavy na louce u Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.