Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

V Písku dokončili nový domov pro seniory. Nabídne 57 lůžek a první klienty přivítá v lednu 2025

Pokoje plné přirozeného světla, moderní nábytek i zdravotnické vybavení a specializovaný personál. To vše nabídne svým klientům nové pobytové zařízení pro seniory Domov Sovova v Písku. Rozsáhlý projekt za 200 milionů korun započalo už minulé vedení města a jeho samotná výstavba trvala dva roky. Zařízení nabídne 57 lůžek.

Projekt pobytového zařízení pro seniory Domov Sovova, který nyní sídlí v bývalém internátu Jitexu v Sovově ulici, zahájilo již minulé vedení města pod starostkou Evou Vanžurovou (Pro Písek). Samotná výstavba začala v červenci 2022 a trvala více než dva roky. Kvůli stáří původní stavby se stavební práce neobešly bez četných komplikací a víceprací.

„Pro město je to velká událost. V moderní historii města se jedná o největší realizovanou stavbu, která stála více než dvě stě milionů korun. Na podobná zařízení je obrovský přetlak. Našich 57 nových lůžek není málo, ale určitě to nestačí. Dovolím si proto úvahu, že by bylo opravdu potřeba více podporovat možnost domácí péče o staré a potřebné,“ řekl při slavnostním proslovu současný starosta města Michal Čapek (ANO).

Místostarosta Michal Přibáň (ODS) pak připomněl, že dokončením stavby práce na projektu nekončí. Město a vedení zařízení nyní čeká několikaměsíční úsilí, na jehož konci přijme Domov Sovova své první klienty. Ředitelka zařízení Markéta Tvrdá předpokládá, že se tak stane již v lednu příštího roku.

„Projekt ukazuje novátorství Písku. Domov totiž bude fungovat jako zapsaný ústav. Slibujeme si od toho, že díky tomu bude zařízení fungovat mnohem efektivněji, a to nejen po stránce péče, ale také financí a možnosti využívat dotace,“ sdělil Přibáň.

Na výstavbě projektu se kromě města Písek, které do výstavby investovalo přes 145 milionů, podílel také stát a Jihočeský kraj, kteří výstavbu zařízení podpořili svými dotačními programy. „Projekt mi dělá velkou radost, ta proměna je obrovská. Jsem opravdu rád, když města přijdou s podobnými projekty a my je můžeme podpořit,“ sdělil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s tím, že kraj na projekt přispěl částkou 20 milionů korun.

Domov Sovova má čtyři nadzemní patra a jeho podzemní část tvoří velké gastro zařízení. To bude v budoucnu vařit nejen pro klienty zařízení, ale také pro téměř všechny seniory ve městě. Nyní to musejí zajišťovat základní školy, které však fungují na hranici svých možností. Vývařovna je dimenzovaná tak, aby denně zvládla obstarat až tisíc jídel.

Zařízení má také svou vlastní prádelnu. I ta má zpočátku obstarávat především klienty domova, ale je navržena tak, aby se její provoz mohl časem rozšířit na služby pro veřejnost. „Chceme, aby byl dům finančně soběstačný, a věřím, že do budoucna nebude potřebovat žádnou dotaci z městského rozpočtu,“ uvedl písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti).

O domov mají zájem noví klienti i zaměstnanci

Ředitelka zařízení také sdělila, že z plánovaných padesáti pracovních pozic je už většina obsazena. „Zbývá nám obsadit pouze pozice pomocného personálu v kuchyni, uklízečku, obsluhu prádelny a recepční. Jinak je už vše obsazené. Tím, že jsme inzerát zveřejnili již 15. ledna, měla veřejnost povědomí o tom, jaké pozice budeme obsazovat, a tak se spustila velká vlna zájmu. Lidé nám začali zasílat životopisy a my jsme měli možnost si vybrat, s kým budeme spolupracovat,“ popsala ředitelka Tvrdá.

Domov Sovova je registrován jako pobytová služba domova pro seniory. K tomu bude klientům nabízet zdravotní služby a sestry v něm budou sloužit 24 hodin denně. K dispozici bude také praktický lékař, který bude docházet jednou týdně přímo za klienty. Nebude chybět ani psychiatr a nutriční lékař. „Ráda bych do budoucna navázala spolupráci také s mobilním hospicem, abychom zajistili i paliativní péči, která je důležitá v závěru života,“ uvedla Tvrdá.

Domov Sovova začne přijímat žádosti o ubytování klientů od října a první klienti by se do něj mohli nastěhovat již v lednu příštího roku. „Je před námi ještě hodně práce. Musíme uzavřít smlouvy se zaměstnanci, dovybavit interiér a vše naplánovat tak, aby klienti v lednu nastoupili do kompletně hotového zařízení,“ vysvětlila ředitelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky senioři, péče, domov sovova, písek, jihočeský kraj, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku dokončili nový domov pro seniory. Nabídne 57 lůžek a první klienty přivítá v lednu 2025  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.