Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ve Frymburku nad Vltavou stojí Cimrmanovy busty, dvě u přehrady a jedna v muzeu

Ve Frymburku nad Vltavou na Českokrumlovsku stojí tři busty Járy Cimrmana. Dvě jsou na břehu lipenské přehrady a jedna v místním muzeu. Dnes slavnostně odhalené busty vytvořili studenti z katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Cimrman podle jedné z her ve frymburském starobinci, který následně zatopila přehrada, si léčil chřipku.

U bust jsou i popisky Braillovým písmem, což zpřístupní místo i zrakově handicapovaným. Studenti, kteří bustu tvořili, navštěvují výběrový kurz, kdy jsou předměty zaměřené na haptické modely pro lidi s postižením. „Pro všechny to byla velká a velmi zajímavá výzva. Naši studenti vytvořili dílo, které je umístěné ve veřejném prostoru, a k tomu bude sloužit osobám s různým tělesným postižením, především nevidomým a slabozrakým. Kromě toho je právě postava Járy Cimrmana pro mnohé srdeční záležitostí,“ uvedla vedoucí pedagožka katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty Zuzana Duchková. Jedna ze studentek, která busty vytvářela, pochází z východní Evropy. A díky práci se seznámila s fenoménem Járy Cimrmana a specifickým českým humorem, řekla Duchková.

„Národ má dílo Járy Cimrmana v malíčku. Mnozí mají Frymburk spojený právě s Cimrmanem, protože zde napsal jednu ze svých her. Poprvé jsme si u nás ve Frymburku jeho dílo připomněli v roce 2000, letos jsme navázali. Věřím, že díla studentů Jihočeské univerzity budou všem ve Frymburku dělat jen radost a připomenou dílo našeho génia," uvedl starosta Oto Řezáč.

Původně měla být ve Frymburku pouze jedna busta. Studenti vytvořili tři varianty, ze kterých se mělo vybírat. O umístění všech tří rozhodli frymburští zastupitelé a samotní herci Divadla Járy Cimrmana. „Hercům se nápad moc líbil a shodli se na tom, že své místo ve Frymburku si zaslouží všechny busty," uvedl Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska, jenž se na přípravě projektu podílel.

Přesnou Cimrmanovu podobu lidé nikdy nespatřili. Stejně tomu je i ve Frymburku, kdy si jedna busta rukama kryje obličej, druhá má přes hlavu utěrku a pak představuje pumpu v zimě, což je pojem právě ze hry Lijavec, kterou ve města napsal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Turistického spolku Lipenska

Štítky ČR, zábava, kultura, socha, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frymburku nad Vltavou stojí Cimrmanovy busty, dvě u přehrady a jedna v muzeu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.