Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Děti na základní škole v Dukelské mají novou tělocvičnu. Stavba vyšla na 36 milionů korun

Novou vnitřní tělocvičnu, dvě venkovní hřiště a 15 krytých parkovacích stání. To vše budou od nového školního roku využívat děti a učitelé na základní škole Dukelská. Město za vybudování nové haly zaplatilo 36 milionů korun. Součástí rekonstrukce byla i výstavba dvou výtahů a bezbariérový přístup.

Přístavba sportovní haly v areálu Základní školy Dukelská začala v květnu 2023. Stavba propojila původní tělocvičnu s hlavní chodbou školy. Kromě hlavní tělocvičny tady rekonstrukcí vznikla dvě další venkovní sportoviště, jedno vedle haly a jedno na její střeše, a také 15 krytých parkovacích stání. Škola má nově také dva výtahy a je bezbariérová. 

„Jsem rád, že už nemusím kolegům z ostatních škol závidět jejich krásná sportoviště. Povedlo se to krásně. Měli jsme tady dvě nevyhovující tělocvičny, přes rok jsme museli využívat sportoviště a tělocvičny v okolí. To, že teď máme k dispozici tři sportoviště navíc, je obrovským benefitem,“ řekl ředitel školy Zdeněk Hnilička.

Výstavba haly vyšla na 36 milionů korun a zaplatilo ji město České Budějovice, které je zřizovatelem školy. „Tím, že otevíráme sportovní halu u základní školy Dukelská, jsme se posunuli v podmínkách sportování dětí hodně dopředu. Už dva roky se snažíme z rozpočtu města investovat do mateřských a základních škol a jsem moc ráda, že se to daří," uvedla primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Nové prostory pro sport ocenil i hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Mám radost, že taková sportoviště v Budějovicích vyrůstají. V aglomeraci Českých Budějovic se pohybuje přibližně třetina obyvatel kraje, je proto důležité otevírat nová sportoviště, jelikož kapacita stávajících je neustále naplněna," řekl Kuba. Novou halu budou po konci výuky využívat i sportovní kluby ve městě.

Nová hala čelila v minulosti kritice kvůli vzhledu, který podle některých neladí s původním objektem. „Jedna z nejkrásnějších budějovických škol dostala přístavbu tělocvičny. Promarněná příležitost. Takto dopadají zakázky zadané nejlevnějším projektantům,“ komentovala například facebooková stránka Budějovická Architektura a Urbanismus.

Město nechalo u dvou škol postavit nové sportovní haly. Někteří je kritizují

Školáci na Základní škole Máj I a Dukelská se mohou od příštího školního roku těšit na nové sportovní haly. Město je nechalo vybudovat za zhruba 28 milionů jednu. Někteří lidé ale výstavbu v Dukelské kritizují, a to zejména kvůli vzhledu, který...

Během slavnostního otevření připomněl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS), že nejde o jediné nové sportoviště, které město otvírá. „V září otvíráme tuto halu a také halu na ZŠ Máj 1. Otvíráme venkovní sportoviště v Rožnově, na ZŠ Máj 2 a spousta jich bude přibývat v příštím roce, kdy nás také čeká velká rekonstrukce hřiště na Grünwaldovce. Sportovní projekty v Budějcích jsou připraveny a kdo bude chtít sportovat, tu možnost mít bude. Děti sportem opravdu rozvíjíme víc než si myslíme,“ řekl.

Do základních škol zřizovaných městem České Budějovice nastoupí v pondělí v novém školním roce 9536 žáků včetně 1057 prvňáků. Do mateřských škol bude chodit 3030 dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky tělocvična, dukelská, škola, sport, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti na základní škole v Dukelské mají novou tělocvičnu. Stavba vyšla na 36 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.