Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Turisté na jihu Čech v létě více využívali kratších pobytů pro rekreaci

Turisté na jihu Čech v létě více využívali kratších pobytů pro rekreaci, než tomu bylo v minulých letech. Často se ubytovávali na dobu kratší než týden. Národní památkový ústav průběžná čísla o návštěvnosti nemá.

„Týdenní pobyty sice stále ještě návštěvníci využívají, ale je to v menší míře než v minulosti. Výrazně stoupnul zájem o rekreace na čtyři až pět dní," řekl Jiří Gruntorád z areálu Lipno servis, který nabízí různé možnosti pro dovolenou v okolí lipenské přehrady.

Hotely a apartmány kolem Lipna byly ale podle Gruntoráda obsazené po celé léto. O ubytování v kempu u přehrady byl v červenci meziročně nepatrně nižší zájem. „V srpnu naopak odhadujeme nárůst o 12 procent oproti srpnu 2023, což bylo dáno příznivým počasím," uvedl Gruntorád. Podle něj tak byla letošní letní sezona v horizontu posledních let standardní s minimálním výkyvem. "Uvidíme, jak s tím zahýbe ještě letní start měsíce září, kdy meteorologové pro Lipno hlásí teploty kolem 30 stupňů Celsia," dodal.

V šumavském národním parku zaznamenávají v posledních letech výrazně vyšší zájem návštěvníků v září a říjnu. „Je to dáno teplým podzimem, který bývá. Takže pro nás sezona rozhodně ještě nekončí. Pokud bychom hodnotili prázdniny, očekáváme, že návštěvnost bude srovnatelná s minulými roky," uvedl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. Šumavský národní park loni navštívilo 2,4 milionu lidí, což bylo o osm procent méně než v roce 2022. V období letních prázdnin přijíždí do šumavského parku více než 40 procent návštěvníků.

Národní památkový ústav zveřejní statistiky za letní sezonu až začátkem září. „Zatím nemáme čísla pohromadě, proto si netroufnu říct, jestli sezona byla lepší nebo horší než ty předchozí," uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, turistika, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Čili jinými slovy, je vidět jak česká veřejnost chudne díky straně a vládě

Neděle, 1. září 2024, 14:07Odpovědět

Turisté na jihu Čech v létě více využívali kratších pobytů pro rekreaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.