Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

MAS Šumavsko již 20 let žije venkovem

PR článek

Zdá se, že přibývá lidí, kteří chtějí měnit svět kolem sebe. Plané řeči už nejsou v módě, proto je třeba jednat, jinými slovy být akční. Ideální je začít v nejbližším okolí, a přesně o to usiluje i místní akční skupina MAS Šumavsko se sídlem v Malenicích.

Ve svém spádovém území, které čítá 53 obcí, spojuje nápady se správnými lidmi a s potřebnými prostředky, a podílí se tak na rozvoji celého regionu. Podstatou její činnosti jsou programy Evropské unie, z jejichž fondů lze čerpat řadu zajímavých dotací a realizovat tak projekty, které zatím zůstávaly takříkajíc u ledu. Hlavně však mohou probudit novou iniciativu.

Někdy schází inspirace, většinou však k proměně idejí ve skutečnost chybí peníze, které jinde zrovna poletují vzduchem. Malenická „MASka“ se je snaží zachytit a usnadnit formulaci žádostí o dotace tak, aby měly větší šanci na úspěch, a sbližuje tak s evropskými financemi obyvatele i těch nejmenších obcí.
Společně se všemi aktéry v území mapuje různé oblasti rozvoje regionu – vzdělávání, zaměstnanost, sociální služby či kulturní vyžití a volnočasové aktivity. Vzájemná spolupráce je široká a akční.

Za dobu své činnosti se MAS Šumavsko díky metodě LEADER podařilo podpořit skoro 400 projektů s dotací 276 milionů korun a má připraveno mnoho dalších. Z realizovaných projektů můžeme zmínit například Rozšíření městské knihovny ve Vimperku, díky kterému bylo zmodernizováno dětské oddělení. Děti tak v nových, modernizovaných prostorách využívají nový nábytek, sedací vaky apod.

Ve vyhlášených výzvách se MAS Šumavsko ve velké míře zaměřila i na podporu neziskových organizací. Své vybavení si tak měly možnost zmodernizovat místní myslivecké spolky, sbory dobrovolných hasičů a další. Například pro myslivecké sdružení MLAKA Čepřovice obec pořídila mobilní maringotku, která slouží jako klubovna pro Myslivecký kroužek Jezevci.

Heslo skupiny „žijeme venkovem“ není jen o metodě LEADER. Čas i aktivity, kterých nebylo málo a kterými pohybovala a nadále pohybuje územím, si vyžádaly expanzi její činnosti do dalších organizací. Jsou jimi:

PRO Šumavsko, z.s.: Tato organizace se specializuje na cestovní ruch. Podporuje rozvoj turistické infrastruktury, propagaci regionu a zajišťuje, aby návštěvníci měli co nejlepší zážitek z pobytu v Šumavsku.
SOS Šumavsko, z.ú.: Zaměřuje se na sociální služby, zejména na komunitní plánování a poskytování podpory seniorům, osobám se zdravotním postižením a dalším zranitelným skupinám obyvatel.
ENERKOM Šumavsko, z.s.: Tato organizace se věnuje komunitní energetice. Podporuje projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie, energetickou soběstačnost a efektivní využívání energie v místních komunitách.

Již 2 roky poskytuje MAS Šumavsko nový grantový program, kterým podporujeme spolkové, volnočasové, sportovní a kulturní aktivity v našem regionu. Ze svého zisku tak vyčlenila za účelem posílení komunitního života, podporu místních spolků, organizaci sportovních událostí a pořádání kulturních akcí celkem 300 tisíc korun.

Díky této iniciativě se skupině daří obohacovat život v našem regionu a vytvářet prostředí, kde se lidé mohou setkávat, spolupracovat a rozvíjet své zájmy. Podpořila tak skoro 40 akcí, například Taktorsprint v Šumavských Hošticích, Dvorské bakchanálie – hudební festival ve Dvorci u Dubu, Rybářské závody a střelecké závody v Nišovicích, Pouťové malinové slavnosti v Malenicích, Bramborákový den v Tvrzicích.

Dobrých nápadů není nikdy dost, a MAS Šumavsko se těší i na ty Vaše.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MAS, šumava, investice, dotace, projekty, pomoc, region, venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MAS Šumavsko již 20 let žije venkovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.