Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

ČOI zjistila na Zemi živitelce pochybení u dvou třetin kontrolovaných stánků

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili na agrosalonu Země živitelka pochybení u dvou třetin kontrolovaných prodejců. Nejčastěji šlo o poctivost prodeje a informace ohledně cen. V jenom případě pak o prodej alkoholu osobě mladší 18 let.

Inspektoři České obchodní inspekce na uplynulém 50. ročníku agrosalonu Země živitelka provedli celkem 29 kontrol zaměřených na stánkový prodej občerstvení a prodej spotřebního zboží. Pochybení zjistili v celkem 19 případech.

Nejčastěji šlo o přestupky v oblasti poctivosti prodeje a informačních povinností, kdy nebyly lidé jasně informováni o cenách prodávaných výrobků. „Ve čtyřech případech bylo zjištěno důvodné podezření na porušení povinností v oblasti technických požadavků na výrobky. Mezi kontrolované výrobky patřily hračky, čepice s LED svítilnou a kuchyňský robot,“ informovala ředitelka Inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková. V jednom případě pak šlo o porušení zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.

Méně závažné nedostatky vyřešila ČOI na místě, takzvaně formou příkazu. Nejvyšší pokutu 3000 Kč inspektoři uložili za neseznámení spotřebitele s cenou potravin. Druhá nejvyšší pokuta byla 2000 Kč za nesprávné účtování pokrmu, kdy inspektoři zjistili předražení halušek o dvě koruny. Ostatní pokuty byly za 1000 Kč, týkaly se zejména nedostatečného informování o ceně zboží. 

„Ve čtyřech případech u výrobkových kontrol budou při potvrzení podezření z porušení zákonných povinností nedostatky řešeny ve správním řízení. Správní řízení bude vedeno i v případě zjištěného porušení zákazu prodeje alkoholu osobě mladší 18 let,“ uzavřela Střihavková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Země živitelka, výstava, kontrola, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČOI zjistila na Zemi živitelce pochybení u dvou třetin kontrolovaných stánků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.