Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Ovocnář ze Strakonicka požádá o kompenzace, mrazy mu zničily 98 procent úrody

Ovocnář Martin Krump z Chelčic na Strakonicku, kterému mrazy poškodily 98 procent úrody, bude žádat o kompenzace. Na 15,5 hektaru pěstuje jablka, třešně a višně. Mrazy letos přečkaly jen višně na jednom a půl hektaru. Celkové škody odhaduje až na jeden milion korun. Vláda schválila příslušný program, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ovocnáři podle něj budou moct začít o podporu žádat nejpozději 15. října, termín pro podání žádostí bude do 31. října. Peníze se budou vyplácet od prosince, zemědělci by je měli dostat nejpozději do konce ledna příštího roku.

Státní zemědělský intervenční fond, který spravuje evropské zemědělské podpory, rozdělí mezi ovocnáře 15 milionů eur (zhruba 378 milionů korun) z unijního rozpočtu a 100 milionů korun, které přidá Česko, přičemž polovinu poskytne ze svých zdrojů ministerstvo zemědělství a dalších 50 milionů půjde z národního rozpočtu. Sazby teprve budou určeny na základě posouzení žádostí v říjnu. Část peněz fond vyplatí také na zmírnění dopadů letošních jarních mrazů v lesních školkách.

„Budu určitě žádat, budu kompenzaci potřebovat, abych do příštího roku vydržel. Prodej višní byl vlastně jen záchranou podniku. Jsou to jen dvě procenta úrody. Loni jsem měl celkovou úrodu 170 tun, letos to bude jedna až dvě tuny ovoce. U třešní to byla nejrychlejší sklizeň, jakou jsem zažil, během tří dnů. Jinak se sbírají tři týdny. Ale třešně také pomrzly. Loni mi uzrálo deset tun, letos sotva několik metráků,“ řekl ovocnář Martin Krump z Chelčic na Strakonicku.

Hlavní plodinou v sadech ovocnáře Krumpa jsou jablka, pěstuje 12 druhů. „Jarní mrazy poničily většinu úrody. V současnosti kvůli suchu padá na zem to, co zůstalo. Od dubna to nemělo cenu stříkat, je to napadené strupovitostí, žerou to červi, vosy. Zbylá netknutá, ale pomrzlá jablka jsou na rychlou spotřebu, tedy vzít a sníst, anebo na zpracování do buchet, skladovat se nedají, takže do obchodu se to prodat nedá,“ dodal Krump. Letos mu zbyly jen zimní odrůdy Šampion, Idared a Golden, které se teprve budou sklízet.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pěstování, počasí, vláda, mráz, ovoce, Strakonice, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ovocnář ze Strakonicka požádá o kompenzace, mrazy mu zničily 98 procent úrody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.