Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Trocnově zpívalo 4544 lidí husitský chorál s páskou přes oko, byl to rekord

Na Trocnovských slavnostech v Trocnově na Českobudějovicku padl v pátek večer rekord v počtu lidí s páskou přes oko, kteří zpívali chorál Ktož jsú boží bojovníci, bylo jich 4544. Dostanou se do České knihy rekordů. Akce v pátek a sobotu u monumentální sochy Jana Žižky v Trocnově připomněla 600. výročí od úmrtí tohoto husitského vojevůdce.

Návštěvníci dostali v pátek při příchodu do areálu text chorálu a pásku přes oko, organizátoři jich měli připravených 5000 kusů. „S nápadem přišel biskup David Toncar a krajský úřad se jej rozhodl podpořit,“ řekla Lenka Věrná z krajského úřadu Jihočeského kraje. Rekord v počtu zpěváků chorálu drží účastníci Táborských slavností, když v roce 2016 husitský chorál zpívalo najednou 6453 návštěvníků. Pořadatelé v Trocnově nechtěli s táborskými soutěžit, proto se rozhodli pro zpěv nejslavnějšího husitského chorálu s páskou přes oko.

Na sobotu připravili tradiční celodenní historický program a koncerty. Slavností se zúčastnil historik Petr Čornej, který v Trocnově pokřtil novou knihu Spory o Jana Žižku 1424 – 2024. Zájemci si mohli zastřílet z luku a kuše nebo ochutnat dobové pokrmy, na programu bylo také vystoupení šermířských skupin a ukázky historických řemesel. Během dne byl volně přístupný areál Archeoskanzenu, který Jihočeské muzeum otevřelo v loňském roce.

Náklady na akci byly dva miliony korun. „Loni přišlo za oba dny 11.000 lidí, letos by mohla být návštěvnost i vyšší, ještě není konec, večer pokračují koncerty, které zakončí Anna K," dodal mluvčí Jihočeského muzea Tomáš Svoboda.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Štítky ČR, zábava, historie, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trocnově zpívalo 4544 lidí husitský chorál s páskou přes oko, byl to rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.