Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Poškození bazénu v Českém Krumlově je rozsáhlé, město bude stavět nový za 450 milionů

, aktualizováno 8. září 2024, 14:00

Hasičům se podařilo požár plaveckého stadionu v Českém Krumlově, s nímž bojovali od sobotního rána, zkrotit až večer kolem 21:00. Oheň už se nešíří. Podle místostarosty Dalibora Uhlíře (Český Krumlov rozumem a srdcem - Nezávislí) ale způsobil požár takové škody, že bazén je neopravitelný a město bude muset stavět nový. Podle odhadu z dřívější studie by výstavba mohla přijít na 400 až 450 milionů korun podle toho, jestli bude stavba zahrnovat saunový svět a dětský svět. Hasiči škodu, kterou dnes oheň napáchal, odhadují zatím na 20 milionů korun.

Požár českokrumlovského plaveckého bazénu začal v sobotu 7. září v ranních hodinách a hasiči s ním bojovali téměř celý den. Oheň, který vznikl pravděpodobně kvůli neodborné snaze zničit vosí hnízdo, hořel skrytě ve střešních podhledech a hasičům se jej podařilo plně lokalizovat až kolem 21. hodiny večer. Hašení ale nadále pokračuje.

Počet zasahujících hasičů se večer, po lokalizaci požáru, snížil ze zhruba stovky na přibližně 40. Celou noc pak pokračovali v rozebírání střechy. Ráno na místo přijede těžká technika, která pomůže poškozenou konstrukci rozebírat. „Ochraňujeme část střechy nad administrativou a dětským bazénem, nad šatnami a velkým bazénem stále hasíme ohniska," sdělila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jihočeští hasiči bojují s rozsáhlým požárem plaveckého bazénu v Českém Krumlově. V budově nikdo není a nikdo nemusel být evakuován. Ohnisko požáru je podle hasičů v podhledech střechy, pravděpodobně vzniklo při likvidaci vosího hnízda. Kvůli hustému...

Policie na síti X již odpoledne uvedla, že za vznikem požáru je nejspíše nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda. Případ tak vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. V budově nikdo nebyl a hasiči tak nemuseli nikoho evakuovat.

Českokrumlovský místostarosta Dalibor Uhlíř novinářům řekl, že plavecký stadion již nebude možné opravit. Podle odhadu z dřívější studie by výstavba nového bazénu mohla město přijít na 400 až 450 milionů korun podle toho, jestli bude obsahovat saunový svět a dětský svět.

„Hned příští týden zahájíme všechny přípravy, protože kdybychom šli minimálními termíny, tak otevření je na konci roku 2027. Už jsme o tom měli poradu se starostou a úředníky ze správy majetku a investičního oddělení," uvedl.

Hasiči se o požáru dozvěděli skrze hlášení na tísňovou linku. Svědek si všiml, že se ze střechy stavby line kouř. Plameny vidět nebyly. Oheň se totiž nacházel v podhledech střechy. Tam podle Uhlíře byla původní stará izolace, vata, a údajně zhruba šedesáticentimetrová vzduchová bublina. Hasiči postupně přivolávali další a další jednotky, až na místě zasahovalo 22 jednotek a vyhlásili třetí požární poplach ze čtyř. Vyžádali si také dron, s jehož pomocí hledali skrytá ohniska.

Oheň střechou prohořel také dovnitř, zasáhl interiér bazénu, tedy i prostor pro plavání, nosné konstrukce. Hasiči museli rozbít skleněnou stěnu z oken, kus střechy se propadl do bazénu, řekl Uhlíř.

Pro město a jeho okolí je to jediný krytý bazén. Nejbližší je ve Větřní ve vzdálenosti 11 kilometrů. Do dalších měst, jako jsou České Budějovice, Frymburk nebo Lipno nad Vltavou, musí lidé urazit vzdálenost blížící se k 30 kilometrům. Plavecký bazén v Českém Krumlově byl nejnavštěvovanějším zařízením ve městě, ročně tam přišlo 75 tisíc lidí. Město do něj za poslední roky investovalo v řádu nižších milionů korun, letos například za půl milionu korun vyměnilo halogenové osvětlení za úspornější LED technologii, která umožňovala zvyšovat nebo snižovat intenzitu osvětlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, požár, bazén, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Šafrata

Lze hovořit o velkém štěstí, že se uvnitř nenacházely žádné osoby, či na začátku školního roku děti. Je konec léta a zastřešený bazén bude nepochybně v Krumlově chybět. Vykuřování vos svépomocí mi v dnešní době, kdy existují chemické prostředky, které hmyz zlikvidují včetně hnízda mi přijde značně riskantní. Jednalo se o veřejně přístupné místo a sportoviště, zcela určitě byla možnost zavolat hasiče na odstranění hnízda ještě před tím, než přijeli s nutností hasit.

Neděle, 8. září 2024, 13:29Odpovědět

Poškození bazénu v Českém Krumlově je rozsáhlé, město bude stavět nový za 450 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.