Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Zoo Hluboká obnovuje populaci poláků malých, do přírody vypustila už 39 jedinců

Na jihu Čech nedávno proběhla významná událost pro českou přírodu. Díky spolupráci několika zoologických zahrad se podařilo vypustit do volné přírody 19 mladých poláků malých, vzácných kachen, jejichž populace byla v posledních desetiletích silně ohrožena. Poláci malí, kdysi běžní obyvatelé českých mokřadů, se kvůli zásahům člověka a vysušování těchto lokalit téměř vytratili z našeho území. Nyní se do jihočeské krajiny tito ptáci opět navrací.

„Spolupracujeme s několika dalšími institucemi, jako je Safari Park ve Dvoře Králové nebo Zoo Ostrava, a za poslední tři roky jsme vypustili 39 jedinců,“ řekl zástupce ředitele Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou Roman Kössl. Podle jeho slov jde o složitý proces, který vyžaduje pečlivé plánování a sledování každého jedince i po jeho návratu do volné přírody. Poslední repatriace proběhla v polovině srpna letošního roku, kdy bylo vypuštěno 19 jedinců.

Zoologické zahrady dnes nehrají jen roli atrakcí pro návštěvníky. Jsou důležitými centry pro ochranu ohrožených druhů, a to nejen exotických zvířat. České zoologické zahrady se aktivně zapojují i do pomoci české, potažmo evropské přírodě. „U poláka malého je obnova mokřadů klíčová, protože bez vhodného prostředí k hnízdění a získávání potravy by se nám nepodařilo tento druh zachránit,“ vysvětlil Kössl.

Repatriace, tedy návrat zvířat do jejich původního prostředí, se neobejde bez sledování jejich pohybu a života po vypuštění. Proto jsou všechny kachny před návratem do volné přírody označeny speciálními značkami, které se připevňují na zobáky. Tento způsob se osvědčil v celé Evropě a odborníci z České zemědělské univerzity díky němu mohou dlouhodobě monitorovat úspěšnost celého projektu.

Úsilí zoologických zahrad se už začíná vyplácet. Mokřady v jižních Čechách, kde byli poláci malí vypuštěni, poskytují potřebné podmínky pro jejich návrat a hnízdění. „Doufáme, že se nám podaří napravit chyby minulosti a vrátit poláka malého jako stabilní součást české fauny. Každý vypuštěný jedinec je krokem vpřed,“ uzavírá Kössl.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou

Štítky zoo, hluboká nad vltavou, polák malý, zvířata, ochrana, obnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Hluboká obnovuje populaci poláků malých, do přírody vypustila už 39 jedinců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.