Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Vybavení městské policie se rozšířilo o motorový člun, dohlížet na pořádek bude na Vltavě i Malši

Městská policie Českých Budějovic nově disponuje také policejním člunem, který bude sloužit na hladinách Vltavy a Malše. Loď je první svého druhu ve městě a pomůže zajišťovat bezpečnost na vodních plochách, podporovat sportovní i kulturní akce a vykonávat běžné úkoly spojené s veřejným pořádkem.

„Projekt Město a voda má za cíl přiblížit obyvatele i návštěvníky města k vodě. Chceme, aby si návštěvníci mohli bezpečně užít obě řeky, které jim naše město nabízí. Do této chvíle však městské policii zcela chyběla jakákoliv zásahová technika, která by byla s vodou spojená,“ odůvodnil pořízení nového vybavení náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Loď dle něj bude policie využívat primárně v letní sezóně, k zásahu bude ale připravená po celý rok. Strážníci ji využijí nejen při sportovních a společenských akcích, které se konají na řece, ale i při každodenní práci městské policie. Možnost vodního zásahu chtějí strážníci zajistit 24 hodin 7 dní v týdnu.

„Bude operovat v plavební sezóně, ale vzhledem k tomu, že Vltava je tekoucí řeka, která obvykle nezamrzá, jsme schopni poskytnout naše služby i mimo sezónní dobu, například v prosinci i v lednu. V těchto měsících ale samozřejmě budeme mít loď vytaženou ven, takže doba potřebná k zásahu tam bude větší,“ sdělil ředitel městské policie Martin Hrinko.

Městská policie plánuje loď využívat jak pro akutní zásahy, tak pro zajištění standardní pořádkové činnosti. „Například při kontrolách rybářů nebo sběru uhynulých ptáků, což bude z lodi mnohem pohodlnější,“ doplnil Bureš. Loď bude sloužit také k podpoře hasičského záchranného sboru při záchranných akcích. Náklady na její pořízení činily téměř milion korun.

Ředitel městské policie Martin Hrinko potvrdil, že člun významně rozšíří možnosti strážníků. „Chceme poskytovat komplexní službu obyvatelům Českých Budějovic a nyní už můžeme prohlásit, že zajišťujeme veřejný pořádek ze země i z vody,“ řekl Hrinko. Zdůraznil, že strážníci budou také dohlížet na volné plavební dráhy a kontrolovat plavce i rybáře, aby nenarušovali vodní cesty.

„Loď je vybavená plovacími vestami, záchrannými kruhy a házecími pytlíky. Pro snadné vytažení tonoucího z vody má loď sklápěcí příď, která umožní snadné vyzvednutí osob z vody,“ popsal Hrinko. Na rozdíl od policejních vozidel nebude loď disponovat defibrilátorem.

Strážníci, kteří budou člun obsluhovat, prošli v minulých měsících speciálním vyškolením, aby měli pro tuto činnost patřičná osvědčení. „Máme 12 strážníků, kteří vlastní průkaz vůdce malého plavidla. Jsou připraveni kdykoli naskočit na loď a zasáhnout, když to bude potřeba,“ vysvětlil Hrinko.

Loď bude kotvit v přístavišti v Českém Vrbném, ale v případě nutnosti ji mohou přesunout na různé úseky řeky. Problematické však bude překonávání Jiráskova jezu, který bude muset loď vždy překonat na návěsu za policejním autem.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky městská policie, policejní člun, řeka, vltava, malše, české budějovice, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybavení městské policie se rozšířilo o motorový člun, dohlížet na pořádek bude na Vltavě i Malši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.