Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výstava u hvězdárny láká na daleký vesmír

PR článek

Nejkrásnější snímky z kosmického teleskopu Jamese Webba zdobí nové výstavní panely v okolí hvězdárny. Zavedou vás do hlubin vesmíru a také miliardy let zpátky v čase - až do doby, kdy vznikaly první galaxie.

Webbův dalekohled je nástupcem proslulého Hubbleova teleskopu a pracuje ve vesmíru teprve tři roky. Od Země je čtyřikrát dále než Měsíc. Pozoruje infračerveně a přináší pohledy do těch nejvzdálenějších koutů vesmíru. Zároveň nám umožňuje nahlédnout do daleké minulosti a spatřit ty nejstarší objekty dávné historie vesmíru. Světlu totiž trvá miliardy let, než k nám z hlubin raného kosmu doletí. Vzdálené galaxie, které na snímcích vidíme, tedy už ani nemusí existovat.

„V důsledku rozpínání vesmíru navíc dochází k natahování vlnových délek světla a z viditelného se stává neviditelné – infračervené,“ říká Jakub Šimánek, autor výstavy. „Proto dokáže teleskop Jamese Webba dohlédnout ještě dále a spatřit to, co jeho předchůdce Hubble neviděl.“

Zahrada kolem hvězdárny prochází sérií úprav a v nově otevřeném prostoru už vznikly výstavní panely s atraktivními kosmickými snímky, které jsou návštěvníkům i kolemjdoucím volně přístupné „24/7“. V budoucnosti se v okolí planetária chystají další exponáty a atrakce.

Poblíž najdete i ručně malované modely planet Sluneční soustavy. Pokud na ně namíříte svůj mobilní telefon, spatříte je i virtuálně. „Díky mobilní aplikaci mohou návštěvníci sami zkoumat zajímavosti Sluneční soustavy a detailně si planety prohlížet. Modely jsou v měřítku, takže si snadno uvědomíte rozdíl mezi malou Zemí a obrovitým Jupiterem,“ popisuje Šimánek.

Ohodnoť článek

Štítky výstava, hvězdárna, české budějovice, vesmír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava u hvězdárny láká na daleký vesmír  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.