Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Protipovodňové stěny a pytle s pískem. Kraj se připravuje na stoletou vodu

Celou noc se v Českých Budějovicích pracovalo na protipovodňových opatřeních. Stěna na Vltavě má být v poledne hotová, pytlové stěny na Malši se stále staví. Dopoledne znovu zasedla povodňová komise. Intenzivně pršet má na jihu Čech až do noci na pondělí. Nejhorší situaci očekávají meteorologové od soboty.

Výrazné zhoršení situace oznámil Český hydrometeorologický ústav včera. Oproti původním předpokladům se mají průtoky vody v korytech řek rapidně zvýšit. Kraj proto vyzval všechny obce, aby zahájily aktivaci všech protipovodňových opatření. „Neumím si představit, že bychom v tomto stavu nezahájili stavbu protipovodňové hráze v Českých Budějovicích. Nechci Jihočechy nějak vyděsit nebo strašit, ale při těch prognózách považuji za naprosto klíčové oznámit všem, že musíme v této chvíli všechny ty obranné mechanismy spustit a to nejen v Budějcích, ale i v jiných městech," uvedl na včerejší tiskové konferenci jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na stavbě protipovodňové stěny se pracovalo celou noc. Hotová by měla být podle vyjádření českobudějovické radnice v poledne. Pokračují také práce na stavbě pytlových stěn na Malši. Podle meteorologů má sice nejkritičtější situace nastat až o víkendu, ale už dnes se mohou řeky na některých místech dostat i přes třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Během pátečního dopoledne na jihu Čech dosáhla na první povodňový stupeň, tedy stav bdělosti, pouz Malše v Římově.

Hladiny řek se rapidně zvednou. V Budějcích začala stavba protipovodňové stěny

Jihočeský kraj vyzval na základě zasedání povodňové komise k aktivaci všech protipovodňových opatření. Průtoky na většině řek se totiž podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu dramaticky navýšily. „Neumím si představit, že bychom v...

V 10 hodin dopoledne znovu zasedala povodňová komise. „Kanalizační síť ve městě funguje bez problémů. Její stav je 24 hodin denně monitorován, vpusti jsou pročištěné. Intenzivně se připravuje distribuce pytlů s pískem občanům. Až získáme podrobnější informace, obratem je sdělíme," uvedlo město v tiskové zprávě. 


Zdroj: Město České Budějovice

Připravují se všechna ostatní města

Komise zasedla také v Českém Krumlově, kde město žádá obyvatele, aby ze záplavových území kolem Polečnice a Vltavy odklidili různý stavební materiál, vybavení ze zahrad a předzahrádek nebo palivové dříví. Důrazně varuje před vstupem do lesů, parků a splouvání a vstupování do řek. Zároveň město vyzvalo k odparkování vozidel ze záplavových oblastí.

Stavbu protipovodňových stěn zahájili také ve Strakonicích. „Konkrétně první bude vystavěna v lokalitě Zeyerova nábřeží, poté na nábřeží u Prioru. Dále budou následovat podchody. Jako poslední by se v případě vážného ohrožení stavěla protipovodňová hráz v ulici Tržní," uvedlo včera město na svém webu. Stejný postup zvolili také v Písku. „Pracovníci Městských služeb začnou dnes ráno z preventivních důvodů stavět protipovodňové zábrany od lávky na Portyči po Majerův mlýn.ahradí také průchody v zídce, která vede kolem řeky na sídlišti Portyč – mezi lávkou a Novým mostem – a zahájí i stavbu protipovodňových stěn mezi Kamenným a Novým mostem,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra.

V Táboře se také začalo se stavbou protipovodňové stěny. „V Lužnické ulici v Táboře právě probíhá stavba protipovodňových stěn. Jsou dimenzovány na stoletou vodu, tak by měly zachytit tu očekávanou v nejbližších dnech, která je odhadována jako desetiletá. Ale jsou to jen předpoklady. Chceme být připraveni včas. V dubnu jsme to s technickými službami i hasiči cvičili, tak snad vše půjde hladce," řekl dnes ráno na Facebooku starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Vydatně pršet má v Česku až do noci na pondělí. Podle odborníků by se za určitých okolností mohla opakovat situace s povodněmi v letech 1997 nebo 2002.

Dodávky elektrické energie jsou podle společnosti EG.D zatím bez komplikací. „Máme nastavené zvýšené pohotovosti napříč celým našim distribučním územím a máme připravený veškerý dostupný počet pracovníků i potřebnou techniku, abychom mohli řešit případné problémy. Spolupracujeme také se složkami integrovaného záchranného systému, aktivovali jsme i vlastní krizové řízení a podle vývoje situace v jednotlivých regionech budeme přistupovat k potřebným opatřením, abychom dopady počasí minimalizovali,“ uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Města České Budějovice

Štítky ČHMÚ, počasí, výstraha, povodně, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňové stěny a pytle s pískem. Kraj se připravuje na stoletou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.