Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hladiny řek se rapidně zvednou. V Budějcích začala stavba protipovodňové stěny

Jihočeský kraj vyzval na základě zasedání povodňové komise k aktivaci všech protipovodňových opatření. Průtoky na většině řek se totiž podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu dramaticky navýšily. „Neumím si představit, že bychom v tomto stavu nezahájili stavbu protipovodňové stěny v Českých Budějovicích,“ řekl na večerní tiskové konferenci jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Oproti včerejším predikcím Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se předpověď výrazně zhoršila. Jde zejména o množství vody, které má protékat v jednotlivých řekách.

„Ta predikce včera vypadala řekněme relativně slušně. Podle předpokladů, které jsme měli, nemělo dojít k nějakým dramatickým průtokům na Malši a Vltavě. Bohužel ale musím říct, že došlo k opravdu rapidnímu zhoršení celé předpovědi, která v tuto chvíli podle ČHMÚ říká, že ty spady na území Jihočeského kraje budou mnohem vyšší, než jsme předpokládali,“ uvedl dnes večer na mimořádné tiskové konferenci jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Meteorologové zvýšili výstrahu. K vydatným srážkám a možným povodním se má přidat i silný vítr

Meteorologové aktualizovali výstrahu, kterou včera vydali před extrémními srážkami a možnými povodněmi. Kromě rozšíření extrémního stupně nebezpečí na další okresy kraje se má přidat také silný vítr. Nejhorší situaci očekávají meteorologové v noci z...

Podle hydrometeorologů mělo například Vltavou v Českých Budějovicích dle původních předpokladů protékat zhruba 350 kubíků vody za sekundu. Nová předpověď ale mluví o hodnotě kolem 530 kubíků za sekundu. „K poměrně velké míře nejistoty nás vede fakt, že se ta čísla takto změnila během 12 hodin, takže nevíme, zda za dalších 12 hodin nemůžeme dostat čísla řádově horší,“ uvedl hejtman.

Kraj vyzval všechny obce, aby zahájily aktivaci všech protipovodňových opatření. „Neumím si představit, že bychom v tomto stavu nezahájili stavbu protipovodňové hráze v Českých Budějovicích. Spouští se její stavba a také se zahajuje navážení pytlů s pískem na Malši. Nechci Jihočechy nějak vyděsit nebo strašit, ale při těch prognózách považuji za naprosto klíčové oznámit všem, že musíme v této chvíli všechny ty obranné mechanismy spustit a to nejen v Budějcích, ale i v jiných městech," dodal hejtman.

Nejhorší situace má nastat v sobotu po poledni, večer a v noci na neděli. 

Některá města v Jihočeském kraji kvůli předpovědi ruší plánované akce. Jindřichův Hradec zrušil plánované farmářské trhy, Tábor pak odvolal konání 33. ročníku mezinárodního historického festivalu Táborská setkání. „Čekali jsme s naším rozhodnutím do poslední chvíle. Nechtěli jsme se ukvapit. Festival Táborská setkání se připravuje řadu měsíců, je finančně náročný, chtěli jsme, aby náš výsledný verdikt byl uvážlivý. Rozhodnutí jsme konzultovali s radními města a krizovým štábem. Teď víme, že festival by nebyl přívětivý a možná ani bezpečný, návštěvníci by si ho v zimě, dešti a větru neužili,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Na případné povodně se chystá i policie nebo energetická společnost EG.D. „Napříč republikou jsme připraveni okamžitě pomáhat s evakuacemi a zajištěním bezpečnosti. Pořádkoví či dopravní policisté, letecká služba ale i například pyrotechnici jsou v pohotovosti a budou čekat na pokyn k nasazení," uvedla policie na síti X.

„Vývoj počasí a všechny jeho predikce pečlivě monitorujeme a vyhodnocujeme možná rizika. Zvyšujeme pohotovosti napříč celým našim distribučním územím (Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj i jižní část Olomouckého kraje) a máme připravený dostatek pracovníků i potřebnou techniku, abychom mohli řešit případné problémy. Spolupracujeme také se složkami integrovaného záchranného systému, preventivně jsme aktivovali i vlastní krizové řízení a podle vývoje situace v jednotlivých regionech budeme přistupovat k potřebným opatřením,“ okomentoval mluvčí EG.D Roman Špěrňák.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky čhmú, předpověď, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladiny řek se rapidně zvednou. V Budějcích začala stavba protipovodňové stěny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.