Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Počet případů klíšťových onemocnění je podle hygieniků nejvyšší za poslední sezony

Celkem 438 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 82 nahlášených a potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Taková je statistika Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Počty případů jsou podle hygieniků nejvyšší za poslední desetiletí.

„V týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali 1 nově nahlášený a potvrzený případ. Aktuálně registrujeme 82 případů, to je o 33 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 49. Klíšťové encefalitidy je momentálně již více než loni za celou sezonu, kdy bylo v kraji potvrzeno 81 případů. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu rekordních 34 nových potvrzených případů. Aktuálně evidujeme od začátku roku 438 nahlášených a potvrzených případů, což je o 93 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 345. Loni jsme přitom v případě lymeské boreliózy zaznamenali vůbec nejvyšší výskyt za poslední roky. Letos registrujeme v poslední době kolem dvacítky nových případů každý týden a letošní výskyt tak bude patřit k historicky vůbec nejvyšším,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Nejvíce případů klíšťové encefalitidy je aktuálně na Českobudějovicku, celkem 24. Poté je Českokrumlovsko, Strakonicko, Prachaticko, Táborsko. Nejméně je jich evidováno na Písecku a Jindřichohradecku.

„Ve srovnání s minulou sezonou registrujeme nárůst především na Strakonicku, kde jsme loni v tomto období registrovali čtyři potvrzená onemocnění a letos sedmnáct. Dvojnásobek oproti loňsku je i na Českobudějovicku, kde bylo vloni 12 a letos již 24 potvrzených případů, oproti tomu minimální výskyt je letos na Jindřichohradecku,“ doplnila Kotrbová.   

Rekordní počet případů lymeské boreliózy přibyl tento týden na Českobudějovicku, kde je také celkový počet případů nejvyšší. „V posledních letech přibývá výskyt tohoto onemocnění i ve výše položených okresech kraje. Letos je velmi vysoký na Prachaticku,“ dodala Kotrbová.

V roce 2023 bylo za celou sezonu v kraji evidováno 518 potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 případů klíšťové encefalitidy.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Krajská hygienická stanice, hygiena, klíšťata, onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťových onemocnění je podle hygieniků nejvyšší za poslední sezony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.