Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

BUDEX je jihočeské centrum inovací. Nyní otevírá nové sídlo a hledá kreativní lidi do svých týmů

PR článek

Řízení výroby, inteligentní domácnosti, energetika, telekomunikace, platební portály i robotika. Firmy sdružené pod skupinou BUDEX pokrývají opravdu rozmanitou škálu technologických odvětví a jejich projektům navíc nikdy nechyběla značná míra inovace a odvahy. Výjimkou nejsou ani jejich poslední plány – plně automatický zemědělský robot a nové energeticky soběstačné sídlo společnosti, které sdruží všechny důležité projekty pod jednu střechu a zaměstnancům nabídne moderní, příjemné a kreativní prostředí pro jejich práci.

Technologie dávají lidem svobodu

„Baví nás dělat na projektech, které slouží lidem v tom smyslu, že jim dávají určitou svobodu. Týká se to všech směrů a odvětví, o která se zajímáme. Ať už jsou to telekomunikace, které našim klientům umožní vymanit se z područí velkých společností, fotovoltaické panely a bateriové systémy, které lidem pomohou k energetické nezávislosti, nebo robotika, která zemědělce osvobodí od spousty rutinní a finančně i časově náročné práce,“ popisuje filozofii BUDEXu jeho spoluzakladatel Pavel Schwarz mladší.

Historie skupiny BUDEX sahá až do devadesátých let a je spojená se založením společnosti TERMS. Firmu založilo několik bývalých projektantů řízení průmyslové výroby, kteří se rozhodli zaměřit své síly na rozvoj životního pohodlí skrze automatické řízení chytrých domácností. Díky inovativním nápadům dokázala společnost oslovit řadu zahraničních firem, začala se rychle rozrůstat a postupem času na sebe nabalila další průkopnické projekty, které daly později vzniknout skupině BUDEX.

Pavel Schwarz ml. (vpravo) a Pavel Schwarz st. (vlevo), majitelé skupiny BUDEX.

Skupina nyní čítá celkem osm firem a v jejím portfoliu jsou projekty týkající se sdílené energetiky (GoEnergy), fotovoltaiky (TERMS Energy), mobilních služeb (GoMobil) nebo robotiky (Roboton). Zatím poslední a opět velice inovativní projekt spojuje všechny dosud nabyté zkušenosti, které BUDEX při práci na různých projektech nasbíral. Je jím již zmíněný Roboton, který vzniká pod křídly dceřinné společnosti TERMS. Projekt se soustředí na vývoj agrobota, který farmářům pomůže s pěstováním zeleniny.

„Náš robot zvládne celý proces péče o plodiny. Začne přípravou půdy, kterou promíchá a nachystá k setí. Poté zaseje vybrané plodiny s tím, že každé semínko pečlivě umístí na určené místo. Následně se postará o zálivku, přičemž sleduje množství srážek a podle potřeby dodává vodu přesně tam, kde je potřeba. Také monitoruje plevele a dokáže je mechanicky odstraňovat bez použití chemie. Kromě toho neustále skenuje a zaznamenává stav plodin, čímž umožňuje zemědělci lépe plánovat budoucí výsadbu,“ popsal další ze zakladatelů skupiny Pavel Schwarz starší.

Nasbírané zkušenosti a filosofie společnosti se pak znatelně odrážejí také na podobě právě dokončeného nového sídla BUDEXu v Plané u Českých Budějovic. Moderní stavba kombinující dřevostavbu s betonovými prefabrikáty vznikala téměř deset let a má být plně energeticky soběstačná.

„Chtěli jsme prostory, které budou adekvátní k našim projektům a budou reprezentovat naši společnost. Přistupovali jsme k tomu stejně jako ke všemu, co děláme, budova je sofistikovaná a ambiciózní. Vložili jsme do ní opravdu mnoho energie. Na cestě k finální podobě návrhu jsme dokonce i vyměnili architekta,“ přiblížil Schwarz mladší.

Příjemné a kreativní prostředí pro zaměstnance

Skrze několik návrhů se oba zakladatelé společnosti spolu s architekty dopracovali až k dřevostavbě. Ta sice nebyla jejich primárním záměrem, nakonec se však ukázala jako ideální způsob pro vyjádření hodnot, na kterých si BUDEX zakládá. „Došli jsme k tomu, že dřevostavba nejlépe vystihuje naši identitu, která hodně souvisí s ekologií. Proto stavba využívá také geotermální a solární energii, kterou ukládá v bateriích. Zároveň zde máme dobíjecí stanice pro elektroauta, což je další odvětví, ve kterém vidíme velký potenciál,“ řekl Schwarz starší.

Nové sídlo BUDEX je plné zasedacích místností, lounge zón, telefonních budek a přináší i vlastní gastro zázemí.

Žádná inovativní firma se však neobejde bez svých zaměstnanců, kteří pomáhají měnit odvážné nápady v realitu. Právě ti by měli v nové budově najít zázemí, které jim poskytne příjemné a kreativní prostředí pro jejich práci.

„Situace na trhu práce určitě není nejlepší, ale mezi Čechy i Jihočechy konkrétně je opravdu mnoho talentovaných lidí, kteří mají co nabídnout. My je ale musíme hledat a dokázat je zaujmout. Toho docílíme jednak prezentací naší práce, tak i právě novou budovou, která je jasným důkazem, že unikátní projekty vznikají právě zde na jihu Čech a lidé za nimi nemusí cestovat do Prahy ani zahraničí,“ myslí si Schwarz mladší.

Nové sídlo BUDEXu je tak připravené nabídnout zázemí i dalším lidem, kteří chtějí být aktivní ve vývoji ambiciózních produktů a služeb, které jsou šetrné a přispívají k udržitelnému rozvoji společnosti. V blízké budoucnosti pak plánují majitelé další investice nejen do areálu v Plané, ale především do rozvoje svých produktů a do lidí, kteří je tvoří.

Pavel Schwarz ml. a Pavel Schwarz st., majitelé skupiny BUDEX
Majitelé a investoři, táta a syn, jsou milovníci technologií a rádi tvoří vlastní inovativní řešení, která pomáhají vytvářet svět nezávislý na globalizovaných zdrojích. Z jejich myšlenek a investic vznikly značky GoPay, GoMobil, TERMS, Roboton a mnoho dalších. Klíčová je pro ně udržitelnost ve všech oblastech života, energetická nezávislost, organické potraviny, dostupné služby a respekt k přírodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky BUDEX, Roboton, Jihočeský kraj, České Budějovice, inovace, technologie, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

BUDEX je jihočeské centrum inovací. Nyní otevírá nové sídlo a hledá kreativní lidi do svých týmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.