Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Některé školy v jihočeských obcích, které zasáhly záplavy, omezí provoz

Některé základní a mateřské školy v jihočeských obcích, které zasáhly záplavy, v pondělí omezí provoz. Někde objekt není přístupný, jinde hrozí nebezpečí na cestě do školy.

„Dnes ráno se u nás sice situace na chvíli zlepšila, protože nepršelo. Ale s tím, jak se vrátil déšť, se hladina řeky (Černé) opět zvýšila a čekáme, jaký to bude mít další vývoj," uvedla starostka Benešova nad Černou na Českokrumlovsku Veronika Zemanová Korchová.

V obci je základní i mateřská škola, která přesto zůstane v provozu. „Ale některé děti musí po cestě přes řeku. Proto jsme se po konzultaci rozhodli, že pokud nepřijdou, nic se neděje. Nechceme, aby se někomu něco stalo," řekla starostka.

V Petříkově na Českobudějovicku se dostala z koryta řeka Stropnice. Voda vystoupala i k budově základní a mateřské školy, která stojí jen pár metrů od řeky. „Voda se sice ještě do školy nedostala, ale kolem je velká plocha vody a nikdo se nedostane ani ke škole. Proto minimálně v pondělí bude ředitelské volno a uvidíme, co bude dál," uvedl starosta Petříkova Luděk Bína.

Děti mohou do mateřské školy v Plavě na Českobudějovicku, kde část obce zasáhla vylitá řeka z Malše. „Ale my jsme na kopečku, takže nás se to přímo nedotklo. Samozřejmě předpokládáme, že budeme mít nějaké problémy se zásobováním a tak dále. Takže nám pomůže, pokud si někteří rodiče budou moct nechat děti doma. Ovšem pokud to není možné, zvládneme to," řekla ředitelka plavské mateřské školy Monika Ustohalová.

Pršet bude nejspíš až do úterý. Komplikace se očekávají na Lužnici

Podle předpovědi meteorologů bude na jihu Čech pršet zřejmě až do úterý. Český hydrometeorologický ústav to uvedl v aktualizované výstraze. Během pondělka se navíc dají očekávat intenzivnější srážky.

Na jihu Čech prakticky soustavně prší od čtvrtka. Dnes odpoledne platí nejvyšší třetí povodňový stupeň na 14 místech. Jde o Malši, Vltavu, Otavu, Blanici a Lužnici, kde nejvyšší povodňové stupně přesáhly stanice Pilař a Nová Ves.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky záplavy, správa, školy, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé školy v jihočeských obcích, které zasáhly záplavy, omezí provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.