Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Pršet bude nejspíš až do úterý. Komplikace se očekávají na Lužnici

Podle předpovědi meteorologů bude na jihu Čech pršet zřejmě až do úterý. Český hydrometeorologický ústav to uvedl v aktualizované výstraze. Během pondělka se navíc dají očekávat intenzivnější srážky.

Na jihu Čech prší už od čtvrtka. Podle původní předpovědi měl déšť vydržet až do neděle, nyní by ale mohlo pršet v kraji zřejmě až do úterý.

„Za posledních 24 hodin napršelo nejvíce v Pohorské Vsi v Novohradských horách, kde se jednalo o 105 milimetrů. Ale třeba na Písecku a Táborsku se úhrny srážek pohybovaly jen v rozmezí 15 až 20 milimetrů," uvedl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

Kritickou situaci řešili vodohospodáři během soboty na vodní nádrži v Husinci, která se přiblížila k hranici své maximální kapacity. Během noci se po silných deštích přehrada naplnila a voda z ní přetekla.

První povodňový den. Komplikace na Malši a vodní nádrži Husinec, zhoršit se má Lužnice

Během soboty se na jihu Čech začaly naplňovat předpovědi meteorologů. V noci z pátka na sobotu třetí povodňový stupeň přesáhly řeky Malše, Černá, Otava i Blanice. Počet míst se ale během dne zvýšil. V neděli po půlnoci byly na třetím povodňovém...

Další velké komplikace způsobovala na jihu Čech také Malše. Ta se v Roudném u Českých Budějovic ze sobotních zhruba 250 centimetrů zvedla na 385 centimetrů (údaj z nedělního odpoledne pozn. redakce).

Během dnešního dne se pak má situace zhoršit na Lužnici. Z rakouské Lužnice do Česka přitékalo 200 metrů krychlových vody za vteřinu. „Projeví se to na dalších místech toku. Na stanici Pilař (u Třeboně na Jindřichohradecku) očekáváme padesátiletou vodu. Uvidíme, jak se to projeví na dalších místech," řekl během nedělního dopoledne Vlasák.

Odpoledne pak jihočeský hejtman Marti Kuba (ODS) informoval, že jsou ve Veselí nad Lužnicí připravená protipovodňová opatření, která jsou ale nastavená na hranici padesátileté vody. „Tentokrát by se při nepříznivých vývojích mohlo stát, že by ta voda mohla být o něco vyšší a, klidně jen o pár centimetrů, ty zábrany přetéct. Řešíme tedy se starostou, kdy se to má stát, abychom měli připravené kapacity pro evakuaci a abychom věděli, kam budeme evakuovat,“ uvedl.

Očekávané zvednutí hladiny by mělo přijít v noci. „Naše opatření, která jsou dimenzována právě na padesátiletou vodu se 30 centimetrovým bezpečnostním přelivem jsou nyní připravena. Nelze však vyloučit, že nedojde k přelivu. Proto je nutné se připravit na případnou evakuaci. Zabezpečte svůj majetek a připravte si základní životní prostředky, spacák a karimatku. Domluvte si případně ubytování u svých blízkých," uvedlo město na svém facebookovém profilu.

Třetí povodňový stupeň platil během dopoledne na 14 místech, odpoledne pak na třinácti místech. Během odpoledne má déšť na jihu Čech sílit. „V pondělí bude postupně pršet na většině území s úhrny nejčastěji mezi 5 až 35 mm. Na Šumavě a v Novohradských horách může napršet ještě 40 až 60 mm. Výstraha před deštěm proto platí na většině území do 12:00, na jihu Čech a jihozápadě Moravy do půlnoci na úterý,“ uvedli na sociální síti X meteorologové.

Ohodnoť článek

Foto se svolením HZS JCK

Štítky výstraha, meteorologové, povodně, čhmú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pršet bude nejspíš až do úterý. Komplikace se očekávají na Lužnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.