Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Nekomplikujte dopravu před Husineckou přehradou, apeluje policie na občany

Jedny z nejdramatičtějších situací zažívalo během víkendových povodní okolí Husinecké přehrady, která se během soboty dostala na své maximum a v noci na neděli začala dokonce přetékat. Právě to je možná důvod, kvůli kterému do oblasti přijíždějí lidé, parkují svá auta v zákazu zastavení a komplikují tak v oblasti dopravu.

Horusická přehrada bylo jedno ze dvou míst, o kterých se během soboty mluvilo nejvíce. Kvůli vydatným dešťům se totiž její kapacita maximálně naplnila a hrozilo, že přeteče a zaplaví města na Blanici. Nakonec se ale podařilo zpomalit přítoky do Blanice ještě před tím, než voda v přehradě dosáhla maximální hodnoty, a tím se zmenšil i objem, který tudy protékal. Voda sice nakonec přetekla, situace ale podle některých starostů nebyla tak dramatická.  

I přesto ale na místo přijížděli lidé, kteří chtěli vidět, jak okolí přehrady vypadá. A i to mnohdy komplikuje práci hasičům nebo záchranné službě. Lidé tady totiž svými auty zastavují v zákazu a nerespektují pokyny zasahujících složek. 

„Policisté varují občany, aby nekomplikovali dopravu před Husineckou přehradou, odstavují svá vozidla v zóně zákazu zastavení, záchranná služba, hasiči i technici povodí potřebují mít zajištěnou plynulou průjezdnost celého úseku," uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Apeloval také na neosvětlené chodce, kteří chodí ve vozovce a riskují tak, že do nich narazí auto. „I na dalších místech kraje respektujte zákazy vjezdu, například kvůli nebezpečným lagunám," doplnil.

Na jihu Čech prakticky soustavně prší od čtvrtka. Dnes večer platí nejvyšší třetí povodňový stupeň na 15 místech. Na Lužnici se jedná o stanice Nová Ves, Pilař a Kazdovnu, které se nachází nad Rožmberkem. Kromě toho dosáhly nejvyšší povodňové stupně v kraji na některých místech řeky Malše, Vltava, Blanice a Stropnice.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Prachatice

Štítky povodně, čhmú, počasí, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Valeš

A Horusickou přehradou myslíte rybník...?

Pondělí, 16. září 2024, 06:44Odpovědět

Nekomplikujte dopravu před Husineckou přehradou, apeluje policie na občany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.